Categorieën: Nieuws

Petitie UMCG behoud hartchirurgie bijna 70 duizend keer getekend

Een petitie van het UMCG tegen het verlies van de hartchirurgie voor kinderen en mensen met een aangeboren hartafwijking is binnen twee dagen bijna 70 duizend keer getekend.

Daarmee wil het ziekenhuis dat demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid terug komt op zijn besluit. De Jonge wil de operaties concentreren in Utrecht en Rotterdam zodat de kennis beter gebundeld wordt.

Het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen in het UMCG liet eerder al weten de beslissing van de minister ‘ondoordacht’ te vinden: “Deze beslissing kan desastreuze gevolgen hebben voor duizenden zieke kinderen en volwassen hartpatiënten in Noord-Nederland. De expertise die in 75 jaar is opgebouwd wordt zo in een keer tenietgedaan. De kunde die het UMCG in huis heeft, is groot. Deze zorgt voor een sterke kennisoverdracht wat resulteert in kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg.”

Ook vreest het CCH voor een ‘domino-effect’ door het besluit van de minister: “De beslissing van de minister heeft gevolgen voor andere complexe en acute zorg, zoals kinder-longtransplantaties en pulmonale hypertensiezorg en op alle gerelateerde zorg. Deze impact lijkt onvoldoende te zijn beoordeeld. Zieke kinderen met chronische aandoeningen kunnen in de toekomst niet meer rekenen op integrale kindzorg in Noord-Nederland.”

Andor Heij

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

5 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

5 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

6 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

8 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

10 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

11 uur geleden