Schuiling: ‘Cameratoezicht in binnenstad uitbreiden’

Het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen wordt flink uitgebreid, als het aan burgemeester Koen Schuiling ligt. Hij krijgt dan meer mogelijkheden om kortdurend cameratoezicht in te zetten als de situatie daar aanleiding toe geeft.

Tijdens de ongeregeldheden van eind november in de binnenstad bleek volgens de gemeente andermaal het nut en noodzaak van cameratoezicht door de politie. Daarom is nu een nieuwe verordening opgesteld. Dit stelt de hulpdiensten in staat hun werk goed te doen, ook als men fysiek niet direct aanwezig is. Daarmee kan escalatie worden voorkomen.

Burgemeester Schuiling zegt: “Cameratoezicht is in tijden van toenemende spanningen een noodzakelijk instrument om de veiligheid van alle Groningers zo goed mogelijk te waarborgen. Als ik luister naar de reacties van ondernemers wiens pand recent vernield werd (…) vind ik dat zij recht hebben op de bescherming van de parate diensten.”

Het huidige netwerk van vaste camera’s blijkt regelmatig ontoereikend voor effectief politieoptreden. Daarom is er nu een plan om in elk geval de Grote Markt en Vismarkt en de belangrijkste toegangswegen daaromheen beter in beeld te krijgen. Dit wordt gebruikt voor grote en risicovolle demonstraties en evenementen, waarbij mogelijk ongeregeldheden kunnen ontstaan. Het gaat steeds om kortdurend toezicht.

De nieuwe verordening wordt nog deze maand besproken in de gemeenteraad. Daarna volgt op korte termijn een uitvoeringsplan.

Deel dit artikel: