Categorieën: Nieuws

Bouw vierde verdieping op voormalige bieb Oude Boteringestraat begint in januari

Vanaf 10 januari aanstaande gaat aannemersbedrijf Visser & Smit beginnen met de verbouwing van de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat. Als alles goed verloopt, neemt de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen volgend jaar haar intrek in haar nieuwe onderkomen.

Vanaf 10 januari gaat de aannemer beginnen met het inrichten van de bouwplaats, voornamelijk in de Poststraat aan de achterzijde (tussen het gebouw en de Universiteitsbibliotheek) en deels aan de zijde van de Broerstraat.

De grootste verandering aan het pand is de niet onomstreden vierde verdieping die op de voormalige openbare bibliotheek wordt gebouwd. Daarnaast komt er een nieuwe patio op het pand, om daarmee meer zonlicht naar binnen te krijgen. Ook komt er een nieuwe entree voor fietsen aan de kant van de Poststraat, die wordt verbonden met de zij-ingang van het pand aan het Broerplein.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Impressie: Cruz y Ortiz / Inbo

De vergunningsprocedures voor de verbouwing verliepen niet zonder slag of stoot. Onder andere enkele omwonenden en de Erfgoedvereniging Heemschut tekenden bezwaar aan tegen de bouw, omdat het aanzicht van de historische panden eromheen zou schade zouden oplopen door de nieuwe aanblik. Ook zou het pand te hoog worden. Tot januari zijn er nog colleges in het pand en daarna start de verbouw. Halverwege december werden de laatste bezwaarschriften tegen de bouw afgewezen door de gemeente.

De RUG kocht het pand aan de Oude Boteringestraat in 2014 voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Dit is één van de grootste faculteiten van de RUG met zo’n 4.900 studenten en 400 medewerkers. Voor die tijd fungeerde het gebouw uit 1992, ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect Giorgio Grassi, als de centrale locatie van de openbare bibliotheek. De bieb vertrok eind 2019 naar het Forum Groningen.

Als alles volgens plan verloopt, gaan in 2023 de eerste colleges voor de rechtenstudenten van start in het verbouwde pand.

Impressie: Cruz y Ortiz / Inbo

Tom Veenstra

Recente berichten

Wolken, opklaringen, buien en fris weer blijven de komende week het devies

Zonder jas de deur uit zit er voorlopig niet in en een paraplu kan op…

21 minuten geleden

Westelijke ringweg komend weekend deels dicht

De westelijke ringweg (N370) is komend weekend deels dicht. De weg is vanaf vrijdagavond in…

2 uur geleden

Dodenherdenking in Groningen wordt ‘anders dan andere jaren’ vanwege extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Groningen neemt dit jaar extra maatregelen om de dodenherdenking op 4 mei veilig…

3 uur geleden

Noordelijke ouderenzorg voelt zich nog steeds achteraan staan na Voorjaarsnota: ‘Kabinet de ouderenzorg als pinautomaat’

“Ondanks eerdere beloftes en bezweringsformules, laat het demissionaire kabinet de ouderenzorg in de kou staan.”…

3 uur geleden

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

4 uur geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

5 uur geleden