Witte Wieven tijdens Halloween op Suikerterrein

Over de hele wereld is het een fenomeen van mythische waarde: overal kent men het verhaal van de Witte Wieven. Studenten van Noorderpoort Kunst en Multimedia en de Hanzehogeschool lieten zich afgelopen vrijdag- en zaterdagavond voor een Halloween-feest door het Witte Wievenverhaal inspireren.

De leerlingen maakten voorstellingen om op 11 verschillende locaties op het Suikerunieterrein te griezelen.  De studenten hebben zelf de performance bedacht en kostuums gemaakt van oude witte kleding. Het project is georganiseerd onder leiding van Colien Langerwerf en Eduard Bezembinder.

De mythe rond Witte Wieven stamt al uit de Germaanse tijd. Ze zouden zich op speciale tijdstippen en locaties vertonen. Ze zouden ijselijk kunnen gillen of plotsklaps zou er een koude wind kunnen opsteken. De Witte Wieven zouden de toekomst kunnen voorspellen, mensen kunnen verleiden en verdwalen en zelfs baby’s kunnen verwisselen. Daarnaast zouden ze, door middel van zang en dans, mensen die hen zien kunnen laten verdwijnen.

Deel dit artikel: