UMCG gaat op 25 november weer staken als goed cao-akkoord uitblijft

nieuws
Een staking van UMCG-personeel in 2018 - Foto: OOG Radio & Televisie

“Als de werkgevers alleen over de extra miljoenen vanuit het kabinet willen praten, komt er een derde stakingsdag op 25 november.” Dat laat FNV-bestuurder Elise Merlijn maandagochtend weten namens haar werkgever en de FBZ, LAD en CNV.

Werkgeversorganisatie NFU deed, na de staking van eind oktober, een uitnodiging uitgaan naar de vakbonden en werknemersorganisaties om opnieuw om de tafel te gaan. “Maar alleen als open en reëel wordt overlegd over het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden dat ze eind augustus in een ultimatum hebben neergelegd”, vervolgt Merlijn. “De ontevredenheid onder umc-werknemers is heel groot, er moet iets gebeuren om de werkdruk en personeelstekorten terug te dringen.”

Inmiddels bereiden medewerkers van het UMCG wel alvast een nieuwe actiedag voor. Die moet gaan plaatsvinden op donderdag 25 november. Ze voeren dan een zondagsdienst. Dat betekent dat ze op een doordeweekse dag werken alsof het zondag is. Alle planbare zorg vervalt dus en alleen spoedzorg gaat door.

Volgens de vakbonden wil de NFU  nu wel praten met de bonden, maar dan alleen over de 675 miljoen euro die het kabinet extra heeft vrijgemaakt voor zorgsalarissen, waarvan 60 miljoen bestemd is voor de 80.000 umc-medewerkers. ‘Dat lijkt veel, maar omgerekend zouden medewerkers over een periode van drie jaar dan nog steeds een loonsverhoging onder inflatieniveau aangeboden krijgen’, aldus Merlijn. ‘Wij zijn dus best bereid te praten, maar dan niet alleen hierover. Nu het aantal coronabesmettingen oploopt, neemt de werkdruk alleen maar verder toe. Daar moet een oplossing voor komen.’