Toch landelijk vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

nieuws
Foto: Picjumbo via Pixabay.com

Voor het tweede jaar op rij geldt er tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in heel Nederland. Dat heeft de ministerraad vrijdagmiddag besloten. Daarmee komt het demissionaire kabinet tegemoet aan de wens van de zorg, de politie en de burgemeesters van verschillende steden.

Donderdag wisten ingewijden nog aan verschillende media te melden dat de regering dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod wilde laten gelden. Maar de brief die de Nederlandse burgemeesters vrijdagochtend aan het demissionaire kabinet hebben gestuurd, lijkt de regering te hebben overtuigd.

Bij de nieuwjaarsviering wordt ieder jaar een extra beroep gedaan op de zorg en dat wil het kabinet dit jaar voorkomen. Tijdens de jaarwisseling van 2019 was er sprake van circa 1.300 vuurwerkslachtoffers terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400.

Het tijdelijke vuurwerkverbod richt zich op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vallen niet onder dit tijdelijke verbod. Of deze vuurwerkshows doorgaan is aan gemeenten zelf en zal ook afhangen van eventuele nationale vervolgmaatregelen.

De sector krijgt net als vorig jaar een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Ook verkopers worden gecompenseerd voor gederfde inkomsten. De exacte compensatie maatregelen worden nog nader uitgewerkt door staatssecretaris Van Weyenberg en door het ministerie van Economische Zaken.