Categorieën: Nieuws

“Tekort aan zwemdocenten speelt ook in Groningen, wachtlijsten worden groter”

Berichten over een landelijk tekort aan zwemdocenten spelen ook in de gemeente Groningen. Dat zei wethouder Inge Jongman van Sport woensdagmiddag gezegd tijdens het Politieke Vragenuur. Volgens Jongman lopen de wachtlijsten ook op.

De wethouder reageerde daarmee op vragen van raadslid Jan Pieter Loopstra van de PvdA. De partij maakt zich zorgen over de zwemveiligheid. “Als partij zijn we al jaren druk bezig om alle kinderen naar zwemles te krijgen”, vertelt Loopstra. “Belangrijk omdat we zien dat gezinnen in de zomermaanden naar campings, vijvers of zwembaden gaan, waar het hebben van geen zwemdiploma tot grote problemen kan leiden en ook al heeft geleid.” Loopstra wil van de wethouder weten in hoeverre er in de gemeente een tekort is aan zwemdocenten.

Inhaalslag
Jongman: “Door de beperkte tijd hebben de antwoorden die ik ga geven alleen betrekking op onze eigen accommodaties. Een bredere inventarisatie kost meer tijd. Uit ons onderzoek blijkt dat het probleem ook in Groningen speelt. Er zijn wachtlijsten, en de wachtlijsten worden ook groter. Door de coronamaatregelen zijn zwembaden een tijdlang dicht geweest waardoor veel kinderen niet konden beginnen met het volgen van zwemlessen, en de lessen van andere kinderen stil stonden. De afgelopen periode waren we net met een inhaalslag bezig, waarbij we nu moeten constateren dat de huidige coronasituatie daar niet positief in meewerkt. Over het tekort aan personeel kan ik melden dat op dit moment zeven mensen een opleiding volgen tot zweminstructeur.”

VVD: “Hoeveel zweminstructeurs zoeken we?”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Het is heel mooi dat er zeven mensen zijn die opgeleid worden. Maar hoe groot is het probleem precies? Zoeken we inderdaad zeven nieuwe zweminstructeurs, of zoeken we er 28?” Jongman: “Dat is een technische vraag, dat antwoord kan ik u later laten toekomen.”

PvdA: “Gaan er kinderen niet naar zwemles omdat hun ouders geen coronapas hebben?”
Loopstra wil ondertussen ook van de wethouder weten wat de effecten zijn van de nieuwe coronamaatregelen. “Zonder qr-pas kun je als ouder of als verzorger niet het zwembad in. Wij hebben de indruk dat op dit moment een groep kinderen om deze reden niet naar zwemles gaat. In hoeverre speelt dit in Groningen?”

Wethouder: “Veiligheid staat voorop”
Jongman: “De regels zijn op dit moment zo dat je zonder qr-pas niet naar binnen mag. Wij hebben de indruk dat het niet leidt tot het stoppen van volgen van zwemlessen. Wij vinden het belang van goed zwemonderwijs belangrijk, en we vinden het ook belangrijk dat er inhaallessen worden georganiseerd, maar dit moet wel volgens de huidige coronamaatregelen. En uw vraag is terecht. Want je laat als ouder je kind niet alleen een zwembad inlopen, waarbij het zich alleen gaat omkleden in kleedkamers. Ouders die geen qr-pas hebben zou ik willen oproepen om in eigen netwerk te gaan zoeken welke oplossingen er zijn, en om eventueel iemand anders, die wel een coronapas heeft, het kind te begeleiden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Luciano Valente tekent tot de zomer van 2028 bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract van Luciano Valente opengebroken en met twee jaar verlengd. (meer…)

19 minuten geleden

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

29 minuten geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

53 minuten geleden

Meeuwerderbaan vanaf vrijdagavond afgesloten vanwege sloop ringweg

De Meeuwerderbaan gaat vrijdagavond vanaf 22.00 uur voor langere periode dicht. De afsluiting is nodig…

4 uur geleden

Vrijdag veel zon en warm weer

De komende dagen keert de warmte terug. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zaterdag zelfs…

13 uur geleden

Oud-voorzitter FC Groningen Jaap van der Linde overleden

Jaap van der Linde, voormalig voorzitter van FC Groningen, is afgelopen vrijdag 12 juli op…

15 uur geleden