Categorieën: Nieuws

Filmleraar van het jaar: “Het is een beetje onwerkelijk allemaal”

Hij kan het nog steeds niet helemaal geloven: Elroy Gramsbergen, docent op de Leon van Gelderschool in Vinkhuizen, is woensdagavond uitgeroepen tot filmleraar van het jaar.

Naast dat hij een jaar lang de titel mag dragen, is Gramsbergen het boegbeeld voor filmeducatie, kan hij filmlessen ontwikkelen en een jaar lang gratis naar de film. Hij kan nog niet helemaal geloven dat hij gewonnen heeft. “Het is een beetje onwerkelijk allemaal. Ik krijg heel veel complimenten, maar bij mij moet het nog binnenkomen. Ik dacht dat dit ‘m nooit zou worden. Ik kom uit Groningen en werk op een kleine school, maar ze waren heel erg onder de indruk over mijn manier van lesgeven. Dat heeft de doorslag gegeven denk ik.”

Zijn leerlingen zijn trots. “Ik vind het super leuk,” zegt Sybren Faber. “Hij heeft echt een unieke manier van lesgeven die heel anders is dan de andere genomineerden. Je krijgt heel veel vrijheid om te doen wat je wil. Hij geeft een opdracht, bijvoorbeeld het maken van een videoclip, en dan mag je zelf bepalen hoe je dat wil maken.”

De prijs is ook bedoeld om filmeducatie meer onder de aandacht te brengen. Gramsbergen vindt het belangrijk dat dat gebeurt. “Tegenwoordig is alles digitaal. Kinderen zien alles in beelden. Bepaalde dingen worden ook gemanipuleerd door beelden en kinderen moeten daar ook het onderscheid in zien. Daarnaast kunnen ze ook leuke dingen maken met beelden, bijvoorbeeld reportages of filmpjes. Die nieuwe manier van creativiteit is heel waardevol. Het is eigenlijk een nieuw kunstvak dat eraan komt.”

Leerling Lucas Mosterman is het daar mee eens. “Mediawijsheid is belangrijk. Iedereen maakt ook zelf beelden. Als je filmen, monteren of presenteren leuk vindt dan is het heel belangrijk dat je je daarin kan ontwikkelen.”

Danja de Jonckheere

Recente berichten

Jubileumeditie bloemenjaarmarkt onder zonnige omstandigheden afgetrapt

De bloemenjaarmarkt wordt vandaag (Goede Vrijdag) voor de veertigste keer georganiseerd.  Meer dan honderd marktkooplieden…

6 minuten geleden

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel geëist…

10 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

13 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

16 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

16 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

17 uur geleden