Categorieën: Nieuws

“Minder draagvlak voor afkondigen nieuwe maatregelen dan eerder in coronacrisis”

Mocht het demissionaire kabinet de komende periode nieuwe coronamaatregelen afkondigen om de verspreiding van het virus onder de duim te houden, dan zal hier minder draagvlak voor zijn dan eerder in de coronacrisis. Dat zegt hoogleraar Sociale Psychologie Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen, de RuG, in het NOS Radio 1 Journaal.

Aanleiding voor de uitspraak van Dijkstra is een oproep van diverse ziekenhuisbestuurders. In dagblad Trouw laten zij weten dat de overheid meer moet doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vrijdag werden er ruim honderd ziekenhuisopnames gemeld waardoor het in verschillende ziekenhuizen erg druk is. Ondertussen ziet men dat de vaccinatiegraad niet zo hard meer stijgt terwijl in de ziekenhuizen driekwart van de patiënten niet gevaccineerd is.

Lokale lockdowns
De ziekenhuisbestuurders denken aan het herinvoeren van de mondkapjesplicht, strengere controles op de QR-codes of het sneller zetten van een boosterprik. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sluit de mogelijkheid van lokale lockdowns niet uit. Volgens hem is het aantal ziekenhuisopnames verdriedubbeld in drie weken tijd.

Minder draagvlak
Volgens hoogleraar Dijkstra moet het demissionaire kabinet zich realiseren dat bij eventuele nieuwe maatregelen er minder draagvlak zal zijn. “Alleen maar herhalen en zeggen dat we het met zijn allen doen, en dat we het voor de zorg doen, is niet genoeg”, zegt Dijkstra in het radioprogramma. Volgens de hoogleraar liggen de kaarten nu anders op tafel in vergelijking met vorig najaar. “Toen voelden veel mensen zich bedreigd. Dat was een goede motivatie om te investeren in mondkapjes, of het houden van afstand. Inmiddels zijn de meeste mensen gevaccineerd, en dat betekent dat je een belangrijke mogelijkheid om te motiveren, namelijk zelfbescherming, niet meer hebt.”

Boetes
Dijkstra zegt daarom dat het belangrijk is om een eventuele aanscherping zo makkelijk mogelijk te maken. “Je moet het gedrag van mensen niet meer aan zichzelf overlaten waardoor men allemaal keuzes hebben. Je moet ze ergens heen leiden.” Gedacht moet worden aan spatschermen en de dreiging van boetes als regels niet worden opgevolgd. “Dat zijn allemaal dingen om het gedrag van mensen te reguleren als ze niet heel erg gemotiveerd zijn.”

Of er nieuwe maatregelen komen is nog onbekend. Komende week komt het Outbreak Management Team, het OMT, met een advies. Een week later gaat het demissionaire kabinet over de situatie vergaderen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

1 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

3 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

3 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

4 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

5 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

5 uur geleden