Honderden medewerkers UMCG in staking voor betere cao

Voor de tweede keer dit jaar zijn leden van de vakbonden FNV Zorg en Welzijn, CNV Connectief, LAD en FBZ bezig met een staking in het UMCG. Het stakende personeel draait een zondagsdienst, waardoor alleen niet-planbare en noodzakelijke zorg wordt uitgevoerd.

Om 09.00 uur vond er een openingsspeech plaats bij de hoofdingang, waarna er om 12.00 uur werd geklapt voor de zorg en een protestmars wordt gehouden langs het ziekenhuis, startende bij het Protonencentrum.

Gedurende de dag zijn er nog diverse staking-gerelateerde activiteiten, zoals rondleidingen en yoga-workshops. De stakingsdag wordt om 16.00 uur officieel afgesloten bij de hoofdingang, maar gaat door tot middernacht.

Tekst gaat verder onder de foto
Foto: Rieks Oijnhausen
Meer afdelingen doen mee

Tijdens deze tweede staking doen meer afdelingen mee dan de vorige keer. Tussen de vier- en vijfhonderd medewerkers hebben het werk neergelegd. Verschillende operaties en afspraken op poliklinieken moesten daardoor worden afgezegd.

Twee staking van het jaar

Op 28 september werd er ook al gestaakt in het UMCG. FNV Zorg en Welzijn, CNV Connectief, LAD en FBZ eisen een loonsverhoging van drie procent voor alle medewerkers, maar de werkgeverskoepel NFU wil daar niet aan. Na de eerste stakingsdag stelden de bonden opnieuw een ultimatum, maar daar gaven de werkgevers geen gehoor aan. Daarom wordt er dinsdag opnieuw gestaakt.

Staken gaat door als werkgevers niet buigen

Volgens Patrick Fey, vicevoorzitter van vakbond, wordt er in november opnieuw gestaakt als er geen gehoor wordt gegeven aan de eisen van de bonden.

Foto: Rieks Oijnhausen

Deel dit artikel:
Adverteren?