Categorieën: Nieuws

Congres over Europese integratie: “Mooie kans om met Europese politici in gesprek te gaan”

In het Van Swinderen Huys aan de Oude Boteringestraat vindt komende vrijdag een congres plaats over de Europese integratie. Het congres wordt georganiseerd door de studievereniging GHD Ubbo Emmius.

“Het gaat ontzettend goed, we zijn druk bezig met de voorbereidingen”, vertelt Arjen Bloem van de organisatie. “We hebben een leuk programma onder de titel The Long Century of Transformation: From Nation-State tot a Federative Europe. We gaan de periode van 1848 tot het heden bespreken. Wat is er gebeurd, wat zijn de achtergronden. Daarbij gaan we onderzoeken of de betrokken landen nationalistischer zijn geworden, of juist meer zijn gaan samenwerken. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn bijvoorbeeld de coronapandemie. Heeft dat geleid tot meer samenwerking? En wat is de invloed van de Brexit geweest?”

Gastsprekers en politici
De dag begint vrijdag om 09.30 uur. “Dan is de inloop, waarna om 10.00 uur iedereen welkom wordt geheten. Daarna vinden er drie plenaire lezingen plaats en worden er verschillende workshops gegeven. De lezingen worden gegeven door Geerten Waling van weekblad Elsevier, Arnd Bauenkämer van de Freie Universität Berlin en Jaap Hoeksema van het instituut Clingendael. Daarnaast hebben we verschillende Europarlementariërs uitgenodigd waaronder Agnes Jongerius van de PvdA en Michiel Hoogeveen van JA21.”

“Iedereen is welkom”
Voor het congres is er al veel belangstelling. “Er is veel enthousiasme inderdaad. Maar wat we wel zien is dat het nu op dit moment vooral studenten zijn die zich aanmelden. Terwijl komende vrijdag iedereen welkom is. Dus om van de mogelijkheid gebruik te maken, mocht je interesse hebben, je bent komende vrijdag van harte welkom. Het is ook een hele mooie manier denk ik om eens in gesprek te gaan met Europarlementariërs, om vragen te stellen die je altijd al eens had willen stellen.”

Deelname is niet gratis. “Nee, het kost 12,50 euro. Maar dan krijg je wel een dagvullend programma en halverwege wordt er een lunch aangeboden met echte Groningse streekproducten. Belangrijk is ook nog even om te vermelden dat de voertaal Engels is.” Meer informatie over het congres vind je op deze website. Aanmelden kan tot donderdagmiddag 13.00 uur.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

1 uur geleden

Crowdfundingsactie gestart voor door brand getroffen café Lewenborg: “Helft van de inboedel kan weg”

Bezoekers en betrokkenen van het café in winkelcentrum Lewenborg waar op pinksterzondag brand woedde zijn…

2 uur geleden

Weerswaarschuwing voor onweersbuien en hagel vanaf 14.00 uur op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

3 uur geleden

UMCG concludeert: zwangerschap en menopauze beïnvloeden risico op hersenbloedingen bij vrouwen’

Zwangerschap en de menopauze beïnvloeden bij vrouwen het risico op hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de…

4 uur geleden

Scooterbestuurder raakt gewond bij eenzijdig ongeval op Bruilweering

Op de Bruilweering, tussen Stad en Eelderwolde, is in de nacht van zondag op maandag…

5 uur geleden

Conflict op Aweg mondt uit in steekpartij; 29-jarige man uit Ter Apel raakt gewond (update)

De politie onderzoekt een steekincident, dat rond 01:15 uur plaatsvond aan de Aweg in de…

6 uur geleden