Categorieën: Nieuws

Forse botsing tussen Tweede Kamer en NAM over kosten schadeafhandeling

De Rijksoverheid en de Tweede Kamer staan lijnrecht tegenover de NAM, als het gaat over de kosten voor de schade en versterking in het Groningse aardbevingsgebied. Volgens onder andere RTV Noord en DvhN bleek dit donderdagmiddag, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De hoorzitting moest eigenlijk gaan over de uitspraken die NAM-directeur Johan Atema eind mei deed in het NRC. In dat interview stelde Atema onder meer dat Groningen nu veilig genoeg is en dat er slechts vijftig huizen versterkt dienden te worden. Atema stelde tijdens de hoorzitting achter zijn uitspraak te staan, maar in het vervolg geen getallen meer te noemen.

Maar de discussie tussen de Tweede Kamer en de NAM, Shell en ExxonMobil richtte zich voornamelijk op het nieuws van deze week. Zo maakte het demissionaire kabinet bekend dat de NAM eind vorig jaar en begin dit jaar slechts zestig procent van de rekeningen voor aardbevingsschade heeft betaald. Ook maakte de NAM bekend vrijwel alle kleine winningslocaties in Nederland te willen verkopen.

‘Vechtscheiding’

Hoewel zowel de NAM en Shell stelden dat Groninger zich geen zorgen hoefden te maken over de betalingen, waren verschillende Kamerleden niet blij met de weerzin van de NAM om te betalen. “Je kunt niet ruimhartig zijn richting de Groningers en tegelijkertijd niet de volledige rekening willen betalen”, zo stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. “Ik zie vooral een terugtrekkende beweging van de NAM.”

De NAM wil niet alles betalen, omdat het stelt dat de overheid zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Wat de Staat dan verkeerd doet (naast ‘ongespecificeerde’ rekeningen) lieten Shell en de NAM in het midden. VVD-Kamerlid Silvio Erkens sprak daarop van een ‘vechtscheiding. ‘Het voelt niet alsof u zich aan de afspraken wilt houden en daar zit het probleem’, aldus Erkens.

NAM wil onafhankelijk oordeel

Vrijdag wil Atema met demissionair minister Stef Blok praten over de kwestie. Als het aan de NAM ligt, komt er een onafhankelijke partij tussen de overheid en de NAM te staan, die het geschil moet gaan oplossen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

10 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

11 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

15 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

16 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

17 uur geleden