Klimaatslimme muur geopend: “Koel steden af met verticale muurtuinen”

nieuws
Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) opent de klimaatslimme muur. Foto: Martijn Heemstra / Save Lodge

Op het voormalige Suikerunieterrein is maandagmiddag een klimaatslimme muur geopend. De openingshandeling werd verricht door wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) van Energie.

De klimaatslimme muur staat aan De Loskade, een tijdelijke circulaire wijk, op het Suikerunieterrein. Het betreft een kleine proefopstelling die uit een muur van hergebruikt afvalplastic bestaat die verkoeling biedt op hete dagen, die regenwater, CO2 en fijnstof opslaat en die de biodiversiteit en de gezondheid van mensen stimuleert. De groene muur wordt computergestuurd gevoed met regenwater. De komende maanden wordt de muur voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

Uitdagingen
“Een muur van gerecycled plastic die goed is voor mens en milieu, een dergelijke uitvinding past natuurlijk heel goed bij onze ambities”, vertelt wethouder Diks. “We zijn daarom blij met ondernemers die oplossingen zoeken voor de uitdagingen waar we met z’n allen voor staan, zoals het veranderende klimaat en het streven naar een circulaire economie. Dat kunnen we als gemeente niet alleen, daar hebben we inwoners en bedrijven hard bij nodig.”

Pilot
De muur is onderdeel van een onderzoekstraject Save Lodge. “We willen gelijktijdig werken aan het plastic afvalprobleem én steden grootschalig vergroenen”, zegt René Notenbomer van Save Lodge. “Deze muren zijn zelfs geschikt om je eigen groenten en kruiden in te verbouwen.” De muur in Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, SNN en de gemeente Groningen. Het is de derde uit een reeks van tien pilots. Inmiddels zijn partners uit Nederland en Duitsland aangehaakt. De leerpunten van iedere proefopstelling worden meenomen naar het volgende project.