Categorieën: Nieuws

Groningse jongerenorganisaties maken binnenstad schoon: “Flink wat afval opgeruimd”

Verschillende jongerenorganisaties steken zaterdag de handen uit de mauwen om in de binnenstad zwerfafval op te ruimen. Volgens een woordvoerder was er in het begin van de middag al flink wat afval opgeruimd.

“We zijn vanochtend rond 10.30 uur begonnen”, vertelt Jeroen Koppelaar van de Jonge Democraten. Behalve de Jonge Democraten wordt de actie georganiseerd door DWARS, Jonge Socialisten, Youth for Climate Adaptation en Youth for Climate. “Voor de actie hebben zich veertig mensen aangemeld. Met die opkomst zijn we erg tevreden. Omdat we ook met zo’n grote groep zijn hebben we ons opgesplitst in twee groepen. Wij zijn nu aan het schoonmaken in de binnenstad, de tweede groep is eerst het Noorderplantsoen door geweest en is nu in de buurt van het UMCG.”

Sfeer is erg gezellig
En er is al flink wat afval opgeruimd. “Ja, er is al heel wat rotzooi verzameld. Je moet vooral denken aan blikjes die we aantreffen, maar ook peuken, bierdopjes en glas.” Op de vraag of er ook veel mondkapjes worden aangetroffen zegt Koppelaar dat dit mee valt. “Ik verwacht dat we nog tot 15.00 uur doorgaan met deze actie. De sfeer onderling is erg gezellig en goed.” Dat de sfeer gezellig is, is misschien opmerkelijk omdat het om jongerenorganisaties van verschillende politieke partijen gaat: “Wij kunnen heus wel goed samenwerken”, reageert Koppelaar lachend. “Misschien kunnen ze in Den Haag nog iets van ons leren.”

Klimaat
Het opruimen van het afval vindt plaats in het kader van het klimaat en de opwarming van de aarde. De betrokken organisaties noemen het de hoogste tijd om actie te ondernemen. “Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om op te komen voor het klimaat en het milieu”, zegt voorzitter Sophie Middelhuis van DWARS Groningen. “Juist nu we weten dat het écht twee voor twaalf is.” Volgens de Groningse jongerenorganisaties is de actie dan ook bedoeld als aanmoediging voor iedereen. Voorzitter Lise Deijs van de Jonge Socialisten Groningen: “Uiteindelijk moeten we met z’n allen de wereld een stukje schoner maken. Als we het gezamenlijk doen is het niet alleen functioneel, maar ook nog eens erg leuk om te doen.”

Foto: Jeroen Koppelaar
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Marktkooplui krijgen tot 2030 de tijd voor zero-emissiezone

Marktondernemers krijgen vijf jaar meer tijd om zich voor te bereiden op de zero-emissiezone. Dat…

2 uur geleden

‘Basisbaan draagt bij aan persoonlijk geluk en aan leefbaarheid’

Vrijwel iedereen die de afgelopen tijd aan de slag is gegaan met een basisbaan, doet…

2 uur geleden

‘Maatregelen om roken te ontmoedigen hebben succes’

De maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen door het aantal verkooppunten te verminderen zijn…

3 uur geleden

Kinepolis vertoont eens per maand nieuwe LHBTQIA+-film

Kinepolis introduceert vanaf 26 mei een nieuw concept: KinePride. Elke laatste zondagochtend van de maand…

4 uur geleden

Gemeente: ‘Maai s.v.p. geen gras in mei’

Duurzaam Groningen vraagt de inwoners van de gemeente om in mei hun gras niet te…

4 uur geleden

Noordtribune Euroborg gesplitst in zit- en sta-gedeelte

Euroborg NV begint direct na afloop van het huidige seizoen van FC Groningen met aanpassingen…

4 uur geleden