Categorieën: Nieuws

Schoolband treedt op in Haren: “Invloed corona op praktijklessen onderwijs is enorm”

Je kunt gerust stellen dat ze er enorm naar uit hebben gekeken: de leerlingen van het Harens Lyceum die zaterdagmiddag met hun schoolband acte de présence gaven op de Kunst- en Cultuurmarkt in Haren.

“Dit is één van de eerste optredens die we doen sinds de uitbraak van het coronavirus”, vertelt docent Muziek Kirsten Holwerda. “Bij de diploma-uitreiking van het afgelopen schooljaar heeft de band ook een optreden gegeven, hoewel we toen wel heel erg in dubio zaten: doen we het wel, doen we het niet. Vandaag was het eerste echte optreden buiten de schooldeuren, en dat is voor de leerlingen natuurlijk geweldig. Eindelijk kunnen ze weer eens iets voor publiek doen. Dat hebben ze heel erg gemist.”

“Zingen in het lokaal was lange tijd niet toegestaan”
Wie zaterdag goed keek kwam echter wel tot een opvallende conclusie. “Ja, en dat is de invloed van de coronamaatregelen. De leden van de band die we nu hebben, dat zijn bijna allemaal eindexamenleerlingen. We hebben op dit moment nagenoeg geen leerlingen uit lagere schooljaren in de band. Kijk, er is de afgelopen achttien maanden heel veel gezegd over de invloed van de coronamaatregelen op Wiskunde, op Nederlands en op Engels. De kernvakken, zoals wij dat noemen. En terecht, want dit zijn ook hele belangrijke vakken. Maar de schade bij de praktijkvakken is, als je het mij vraagt, groter. Er is al ander halfjaar geen noot meer gezongen in het klaslokaal. Zingen was wel toegestaan maar er gold een dringend advies om het niet te doen, en daar hebben wij ons aan gehouden. Dat heeft ook gevolgen voor de schoolband. We hebben heel lang geen audities kunnen doen waardoor er geen nieuwe aanwas is. Er zijn geen nieuwe leden bijgekomen. Ook is er de afgelopen achttien maanden amper gerepeteerd. We zijn dan ook heel trots hoe ze vanmiddag hebben gespeeld. De huidige leden hebben veel ervaring en dat zie je, en dat hoor je terug.”

Twee schoolbands
Doordat er de afgelopen achttien maanden geen nieuwe leden bij zijn gekomen lijkt de schoolband nu meer op een combo dan op een XXL-band. “Uiteindelijk komt het wel weer goed. Zo’n situatie als waar we nu mee te maken hebben, dat zorgt er ook voor dat je zelf eens kritisch gaat kijken. Of dingen misschien ook beter kunnen. Zo hebben we besloten om in de toekomst met twee schoolbands te gaan werken. Op deze manier zijn er meer mogelijkheden voor optredens. Eind september organiseren we een auditie waar leerlingen zich voor aan kunnen melden.”

Eindexamen
Of Holwerda zich ook zorgen maakt over de huidige eindexamenleerlingen: “Zingen en spelen is een onderdeel van het schoolexamen. Door de coronamaatregelen zijn scholen de afgelopen achttien maanden langere perioden gesloten geweest. Achttien maanden op een opleiding die vijf of zes jaar duurt is een flinke tijd. Dus er zijn flinke achterstanden.” Uit de richtlijnen voor het Eindexamen muziek blijkt dat ‘zingen en spelen’ onderdeel is van het praktijksubdomein B1, waarbij kandidaten een gevarieerd repertoire uit kunnen voeren van één- en meerstemmige vocale en/of instrumentele muziek. De centrale eindexamens beginnen volgend jaar op donderdag 12 mei, de schoolexamens vinden in de maanden er voor plaats.

Een impressie van het optreden in Haren is hieronder te bekijken:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kosten van een graf in Groningen flink gestegen; Esserveld is het duurst

De gemiddelde kosten van een graf in de provincie Groningen zijn afgelopen jaar met 170…

1 uur geleden

Ernstige zorgen over bouw permanente studentenwoningen Zernike: “Niet alle seinen staan op groen”

De fractie van Student & Stad maakt zich ernstige zorgen over de planning rond het…

4 uur geleden

Politiebureaus woensdag opnieuw gesloten vanwege actie

Voor de tweede keer in korte tijd zijn politiebureaus met een publieksfunctie woensdag gesloten. Het…

5 uur geleden

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

12 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

12 uur geleden