Categorieën: Nieuws

Noodopvang voor studenten in Groningen stroomt al flink vol: “Zorgen voor de komende weken”

Voorzitter Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond, de GSb, houdt zijn hart vast. De noodopvang voor aanstaande studenten stroomt ondertussen al flink vol terwijl Jongman verwacht dat de piek nog moet komen.

Om studenten voor het aanstaande studiejaar allemaal een dak boven hun hoofd te bieden zijn er in de stad drie noodopvangplekken. “De eerste, het Martinihouse aan de Donderslaan, zit al helemaal vol”, vertelt Jongman. “In The Village zijn nu dertig bedden bezet en dan hebben we het BudGett Hostel aan de Rademarkt nog achter de hand.” In totale aantallen zijn er in het Martinihouse 125 bedden beschikbaar, in The Village tachtig bedden en in het BudGett Hostel dertig bedden.

“Geen idee wat ons te wachten staat”
“Het Academiejaar start op 6 september. En we hebben geen idee hoeveel studenten we de komende twee weken nog kunnen verwachten. Als ik heel eerlijk ben, dan vind ik het nu vrij rap gaan. Er zijn nu ook meer bedden bezet dan ik verwacht had. Maar of het zich doorzet. Meestal ligt het piekmoment in het laatste weekend voor de start van het Academiejaar. Maar of dat dit jaar ook zo zal zijn? Misschien zijn studenten dit jaar eerder gekomen om bijvoorbeeld de KEI-week te lopen. We hebben geen idee wat ons te wachten staat.”

Shelter Our Students
Jongman noemt het treurig dat er opnieuw noodopvang nodig is. “We kennen allemaal de beelden van de tenten die als noodopvang dienden. Toen hebben we gezegd, dit nooit weer. En toch is het nu opnieuw spannend. Wel moet ik zeggen dat iedereen ontzettend zijn best doet. Er wordt echt hard gewerkt. En terecht ook. Het laatste dat je wilt als aanstaand student is dat je onder een brug moet slapen.” Om dit te voorkomen is de Groninger Studentenbond samen met verschillende andere organisaties en belangengroepen, waaronder DAG, Groningen Feminist Network, Internationale Socialisten, Lijst Calimero en ROOD Groningen, de actie Shelter Our Students gestart. Onlangs is men begonnen met het initiatief couchsurfing waarbij dakloze internationale studenten tijdelijk onderdak gaan krijgen bij Stadjers. In de afgelopen periode zijn hiervoor 88 aanmeldingen binnengekomen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

7 minuten geleden

Koningsdag zonder problemen verlopen in Stad

Koningsdag is gezellig, soepel en zonder grote problemen verlopen in Stad. Dat laat de gemeente…

51 minuten geleden

Opnieuw geen treinen richting Meppel door aanrijding (opgelost)

Het treinverkeer richting Meppel is hervat. Door een aanrijding in Assen was er zondag een…

3 uur geleden

Verlengde schooldag zet zichzelf in de spotlights: “Laten zien hoe waardevol het is”

Op Kardinge vond afgelopen week het Vrolijk Samen Doen Festival plaats. Het festival had als…

5 uur geleden

RUG worstelt met pro-Palestijnse demonstraties: “Je wilt het debat op de goede manier kunnen voeren”

Universiteiten worstelen met pro-Palestijnse demonstraties. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen laat in…

5 uur geleden

Wethouder verwacht geen problemen met piekopvang nieuw collegejaar: “We stapelen 12 units per dag”

In de aanloop naar het nieuwe studiejaar verwacht de gemeente geen problemen te krjgen met…

5 uur geleden