Categorieën: Nieuws

Rechtbank: ‘Kunstwerken in entreehal Stadhuis beschadigen niet achter voorzetplafond’

De gemeente Groningen mag de kunstwerken van Rudi van de Wint, die op het plafond van de entreehal in het Stadhuis op de Grote Markt zijn aangebracht, aan het zicht onttrekken door middel van een speciaal plafond. Dat is het oordeel van de rechtbank in Groningen, in een zaak die de Erfgoedvereniging Heemschut aanspande tegen de gemeente.

De rechtbank deed eind juni al uitspraak in de zaak, maar deze werd donderdag pas naar buiten gebracht. De rechtbank concludeerde dat het betoog van Erfgoedvereniging Heemschut, die stelde dat de schilderijen beschadigd zouden raken als de ‘stucanetmethode’ zou worden toegepast om de schilderijen te verhullen, niet standhoudt. “Het is niet aannemelijk geworden dat de plafondschilderingen door de voorgenomen stucanetmethode teloor zullen gaan”, aldus de rechtbank.

De gemeente handelt volgens de rechtbank ook niet in strijd met haar eigen beleid. “De gemeente heeft in redelijkheid kunnen oordelen dat het belang van monumentenzorg zich in dit geval niet verzet tegen verlening van de omgevingsvergunning met rijksmonumentactiviteit”, zo stelt de rechtbank.

Kunstwerk achter plafond

Heemschut trok begin vorig jaar aan de bel, toen de gemeente bekend maakte de kunstwerken aan het zicht te willen onttrekken.“Het is zeer ongewenst om deze hoogwaardige kunst onzichtbaar te maken en een grote hoeveelheid geld uit te geven aan een volstrekt onnodige ingreep. Het is beter en veel goedkoper om de kunst gewoon zichtbaar te houden”, zo liet Norman Vervat destijds namens erfgoedvereniging optekenen.

De kunstwerken op de plafonds werden in 1990 gemaakt door Rudi van de Wint. Naast de kunstwerken in de entreehal van het Stadhuis maakte hij onder andere de wandschilderingen in de nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer, een plafondschildering in Paleis Noordeinde en een herinneringsmonument voor de vliegramp op Tenerife.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Noordelijke boeren en tuinders lanceren spandoekenactie

LTO-Nederland lanceert dinsdag een massale publieksactie. In de provincie Groningen worden 209 spandoeken opgehangen, waarop…

41 minuten geleden

Nieuwe afdeling in UMCG moet druk op Spoedeisende Hulp terugdringen

Het UMCG neemt vandaag haar nieuwe Critical Decision Unit in gebruik. De nieuwe afdeling die…

1 uur geleden

Basketballers De Groene Uilen uitgeschakeld in play-offs promotiedivisie

De heren van basketbalvereniging De Groene Uilen zijn zondag uitgeschakeld in de play-offs om het…

13 uur geleden

Dinsdag veel zon, droog en zomers warm

Dinsdag zet het warme weer nog even voort. De zon is er volop en de…

13 uur geleden

Studenten brengen gestolen politieagent op Meikermis terug (update)

De gestolen politiepop is weer terecht. Jolige beschonken studenten hebben de nepagent zondagnacht van de…

13 uur geleden

Brand woedde in parkeergarage UMCG

In de parkeergarage van het UMCG is maandagavond brand ontstaan. De melding van de brand…

15 uur geleden