Categorieën: Nieuws

Aantal besmettingen Groningen in afgelopen week meer dan verdriedubbeld

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Groningen is in de afgelopen week met 358 gestegen. Een week eerder waren dat er slechts 92. Dat blijkt uit de wekelijkse update over de epidemiologische situatie in Nederland, die het rijksinstituut dinsdagmiddag naar buiten bracht.

Deze cijfers vertalen zich naar een besmettingsgraad van 72 infecties per 100.000 inwoners. Daarmee wordt het risiconiveau in Groningen hoogstwaarschijnlijk weer opgeschaald van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’.

De cijfers tekenen zich af tegen het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de provincie, die deze week beide op nul uitkomen.

In de afgelopen week van 30 juni t/m 6 juli 2021 is het aantal gemelde positieve coronatesten verdubbeld (+103%) ten opzichte van de week ervoor. In alle veiligheidsregio’s is deze stijging zichtbaar.

Veel besmettingen door horeca en feesten

Volgens het RIVM is het aandeel besmettingen gerelateerd aan horeca en feesten sterk toegenomen in de afgelopen week. Ruim 19 procent van alle besmettingen kwamen deze week voort uit de horeca.

Landelijk steeg het percentage positieve tests in de afgelopen week naar 4,5 procent. De afgelopen kalenderweek lieten 154.104 mensen zich testen bij de GGD teststraten, 22 procent meer dan vorige week. Het reproductiegetal blijft onder de 1, maar steeg naar 0,97.

Landelijk was de stijging van het aantal positieve tests het grootst in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 24 jaar, gevolgd door de leeftijdsgroep 25 tot en met 29 jaar. In deze twee leeftijdsgroepen is afgelopen week ook 75 procent meer getest ten opzichte van de week ervoor.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Grote stroomstoring in Oud-Noord; 143 postcodes zonder elektriciteit

De buurt Oud-Noord van de stad Groningen is aan het eind van dinsdagochtend getroffen door…

15 minuten geleden

Oprit vanaf Van Ketwich Verschuurlaan tot eind juli dicht; omwonenden hebben mogelijk overlast

Aannemerscombinatie Herepoort is maandag begonnen met het definitief inrichten van de oprit vanaf de Van…

37 minuten geleden

Groningen breekt landelijke trend: iets minder jongeren met jeugdhulp in gemeente

Waar landelijk het aantal jongeren met jeugdhulp met 2,2 procent toenam in de afgelopen twee…

2 uur geleden

CDA en Stadspartij willen krakers zo snel mogelijk uit jeugdsynagoge: ‘Pand ligt er, op zijn zachtst gezegd, niet al te netjes bij’

De gemeente moet haast maken met het verwijderen van de krakers uit de voormalige Jeugdsynagoge…

2 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.8 op schaal van Richter bij Kommerzijl

Bij Kommerzijl (Westerkwartier) heeft maandagnacht een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het om een beving…

3 uur geleden

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

14 uur geleden