Categories: Nieuws

Twee jaar cel voor tiener uit Stad voor gewelddadige afpersingen met klauwhamer

De rechtbank in Groningen heeft een 18-jarige man uit Groningen veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraf van twee jaar voor een reeks gewelddadige straatroven en afpersingen in de Stad.

De straatrover werd, ondanks het feit dat hij ten tijde van de straatroven minderjarig was, veroordeeld volgens het volwassenenstrafrecht. De rechtbank nam deze beslissing, omdat opname in een jeugdgevangenis of PIJ-instelling hoogstwaarschijnlijk geen zin heeft. Dit oordeelt de rechter, omdat het hof het onwaarschijnlijk acht dat de jongeman mee gaat werken aan zijn behandeling.

Naast de celstraf moet de man duizenden euro’s schadevergoeding gaan betalen aan vier van de slachtoffers die hij maakte.

Straatroven met geweld

De jongeman pleegde op 6 en 10 november straatroven op verschillende plekken in de stad Groningen. Hoewel hij slechts bij één van de straatroven een kleine hoeveelheid geld buitmaakte, mishandelde hij al zijn slachtoffers met zijn vuisten, voeten en met een klauwhamer. Een van de slachtoffers is met de punten van een klauwhamer tegen het hoofd geslagen, waarbij het slachtoffer op twee plaatsen aan de zijkant van zijn hoofd open wonden heeft opgelopen.

De man lokte de slachtoffers met een Marktplaatsadvertentie naar de locatie, wetende dat ze contant geld bij zich hadden.  Nadat de nietsvermoedende slachtoffers op de afgesproken locatie kwamen, werden ze door verdachte aangevallen.

‘Geen enkel respect’

“De verdachte heeft met zijn manier van handelen geen enkel respect getoond voor de lichamelijke integriteit en de eigendommen van anderen”, aldus de rechtbank. “Verdachte heeft vervolgens niet geschroomd om de wapens te gebruiken en heeft op zeer gewelddadige wijze geprobeerd om het enige doel dat hem voor ogen stond, geld, te bereiken.”

Twee van de incidenten vonden plaats op klaarlichte dag en op de openbare weg, iets wat de rechtbank de man zwaar aanrekent: “Omstanders zijn ongewild getuige geweest. De vrdachte heeft hiermee ook de gevoelens van onveiligheid in de samenleving vergroot.”

 

Tom Veenstra

Recent Posts

Vanmiddag live radio bij OOG Sport: Be Quick 1887, VV Groningen en Groen Geel

OOG Sport, sinds kort op zaterdag in plaats van op zondag, is vanmiddag live aanwezig…

24 minuten ago

Arriva stapt naar ACM om treinen te kunnen laten rijden op NS-trajecten

Vervoersbedrijf Arriva is naar de Autoriteit Consument & Markt, ACM, gestapt om af te dwingen…

55 minuten ago

Opnieuw mobiele flitspaal aan Rijksweg geplaatst

Automobilisten die deze dagen gebruik maken van de Rijksweg doen er verstandig aan om hun…

1 uur ago

“Onderzoek naar explosies betekent dat prioriteit andere zaken naar achteren schuift”

Het onderzoek naar de explosies, die de afgelopen weken op verschillende plekken in de provincie…

2 uur ago

ESNS maakt eerste namen bekend, kaartverkoop van start gegaan

De Nederlandse artiesten Claude, Elmar, Froukje en Joost spelen op de eerstvolgende editie van Eurosonic…

4 uur ago

Thesinge zaterdag in het teken van de Thaisner Dörpsrun

In Thesinge vindt zaterdag de zeventiende editie van de Thaisner Dörpsrun plaats. Aan de hardloopwedstrijd…

5 uur ago