Spoor bij Hoofdstation hersteld; dienstregeling hervat (update)

Het herstel van het spoor onder de zondagavond ontspoorde Gerrit Krol-trein duurde iets langer dan verwacht. Maar rond 10.00 uur was het spoor hersteld, waardoor rond 10.30 uur de dienstregeling kon worden hervat.

Eerder op de nacht had ProRail te maken met een tegenvaller bij de aanvoer van de materialen voor het herstel van het spoor. De schade die de ontsporing veroorzaakte was groot, zo meldde de spoorbeheerder maandagavond. Maandagavond rond 18.00 uur lukte het om de trein weer op het spoor te zetten. Rond 22.30 werd de trein weggereden, waardoor er aan het spoor gewerkt kon worden.

Zondagavond ontstond het euvel, toen een trein richting Leeuwarden ontspoorde, vlak nadat deze wegreed vanaf het hoofdstation. Vanaf dat moment is er geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Zuidhorn en tussen het Hoofdstation en Station Groningen-Noord.

ProRail doet grondig onderzoek naar de oorzaak van het incident.

Update 29-06-2021 12.15 uur:

De sporen op station Groningen zijn hersteld en vervoerder Arriva gaat de dienstregeling hervatten. “De aannemer heeft de hele nacht hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen”, aldus ProRail. “Ondertussen gaat het onderzoek naar de oorzaak en toedracht van dit incident door. Dit onderzoek wordt gemonitord door de Inspectie Leefomgeving en Transport.”

Arriva hervatte de dienstregeling in eerste instantie alleen met de stoptreinen. Rond 12.15 uur werden ook de sneltreinen weer in de dienstregeling opgenomen.