Categorieën: Nieuws

“Deltavariant coronavirus snel dominant, in de herfst mogelijk nieuwe golf”

De deltavariant van het coronavirus, die ook bekend staat als de Indiase variant, wordt in Nederland sneller dominant dan eerst gedacht. Dat meldt het RIVM dinsdag.

Het RIVM verwacht dat over drie weken de helft van alle nieuwe besmettingen met deze variant zullen zijn. Over twee manden zijn alle andere varianten verdrongen door de nieuwe mutant. Volgens het RIVM vallen de effecten op korte termijn mee. Dit komt door het vaccinatietempo en het seizoenseffect. Door het mooie weer zijn veel mensen buiten waardoor het virus minder kans krijgt. De verwachting is dan ook dat de ziekenhuisopnames deze zomer zullen blijven dalen en ook in de nabije toekomst wordt geen toename voorzien.

Nieuwe golf
Voor de komende herfst is de nieuwe variant wel een ‘punt van zorg’. Het RIVM verwacht dat de deltavariant dan een nieuwe golf van besmettingen kan veroorzaken. Dit komt omdat nog niet iedereen is gevaccineerd of dit nog niet volledig is. De huidige vaccins waar mensen mee ingeënt worden beschermen volgens de eerste resultaten goed tegen de deltavariant, hoewel het beschermende effect wel iets minder groot is dan tegen bijvoorbeeld de Britse variant.

Clusters in Amsterdam en Rotterdam
De deltavariant werd in april voor het eerst in Nederland aangetroffen, in een zogeheten kiemsurveillance. Op dit moment is de mutant verantwoordelijk voor 9 procent van de besmettingen. Op dit moment zijn er clusters te vinden in Amsterdam en Rotterdam. Het RIVM verwacht dat deze steden koploper zullen worden als het gaat om de verspreiding. Uit onderzoek blijkt dat de deltavariant veel besmettelijker is dan de Britse variant. Het is onbekend of het mensen ook zieker kan maken. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Toename besmettingen bij jongeren die terugkomen uit Spanje en Portugal
In Nederland nemen het aantal besmettingen fors af. Dat effect wordt gezien binnen alle leeftijdsgroepen. Wel blijkt dat het aantal besmettingen bij jongeren hoger ligt dan gemiddeld. Met name onder middelbare scholieren. Daarnaast ziet het RIVM dat mensen steeds vaker besmet worden op andere plekken dan op ’traditionele’ locaties als thuis en op het werk. Zo zijn er meer besmettingen op school en via vakanties in het buitenland. Een opvallende toename van besmettingen wordt gezien bij jongeren die terugkomen van vakanties in Spanje en Portugal.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

5 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

6 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

10 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

11 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

12 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

12 uur geleden