Categorieën: Nieuws

Amy (16) is mantelzorger voor haar moeder: ”soms is het wel zwaar”

Het is de week van de jonge mantelzorger. Als jonge mantelzorger zorg je al op jonge leeftijd voor bijvoorbeeld een ziek familielid. Zo ook de 16-jarige Amy. 

Amy zorgt samen met haar vader voor haar zieke moeder. Dit doet ze door bijvoorbeeld boodschappen te doen of de hond uit te laten. ”We moeten haar veel helpen, er zijn veel dingen die we voor haar moeten doen. Soms is dat wel zwaar.” vertelt ze.

Een vereniging die kinderen ondersteunt in dit vaak zware proces is Humanitas. ”Wij bieden deze jonge mantelzorgers aandacht, begrip en ontspanning. Dit wordt gedaan door vrijwilligers.” vertelt Jacquelien Wijbenga werkzaam bij Humanitas. Volgens Wijbenga is het belangrijk om tijdens de week van de jonge mantelzorgers, de mantelzorgers eens goed in het zonnetje te zetten.

De jonge mantelzorgers wonen vaak nog thuis bij hun ouders. De coronacrisis heeft daarom veel effect gehad op deze jongeren. Zo worden de jongeren thuis harder geconfronteerd met de ziekte van bijvoorbeeld een ouder omdat ze nu veel vaker thuis zitten. Hierdoor kunnen er concentratieproblemen ontstaan. Ook zijn de zieke ouders vaak kwetsbaar en durven de jonge mantelzorgers daarom geen risico te nemen en zien ze hun vrienden ook niet meer. ”Ik merkte echt dat het zwaarder werd, veel intensiever. Ik zag ook soms dat het slechter ging met mijn moeder. Dit had ik anders niet gezien als ik op school had gezeten.” vertelt Amy.

Door de versoepelingen kunnen jonge mantelzorgers weer naar school. Volgens Wijbenga is dit een verademing voor de mantelzorgers. Ook Amy vindt het fijn dat ze weer naar school kan maar toch voelt het wat raar. ”Ik denk dat ik lang het gevoel blijf houden dat ik iets fout doe, dat ik een risico voor mijn moeder ben.” vertelt ze.

Wel heeft Amy nog een boodschap voor andere mantelzorgers: ”Ik ben trots op wat jullie doen en ik begrijp jullie situatie. Jullie werken hard en ik weet hoe moeilijk dat kan zijn.”.

Mirre van de Klok

Recente berichten

Geweldsincident in Herestraat, politie start Burgernetactie

In de Herestraat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een geweldsincident plaatsgevonden. De…

4 uur geleden

Wolken, buien en zonneschijn blijven tot na het weekend het devies

Ondanks de temperatuur, die geleidelijk aan wat begint te klimmen, is hoogzomerweer voorlopig nog verder…

7 uur geleden

Auto rijdt de bosjes in bij knooppunt Westerbroek

Op één van de rotondes bij knooppunt Westerbroek is vrijdagavond een auto in de bosjes…

8 uur geleden

Kabinet legt afspraken over inlossen ereschuld aan Groningen in de wet vast

De afspraken over het inlossen van de ereschuld aan Groningen en Noord-Drenthe worden in de…

8 uur geleden

Martijn Brilhuis (23) van Limburg naar Groningen voor zeker één seizoen bij Lycurgus

De 23-jarige Martijn Brilhuis is de zevende aanwinst van Lycurgus voor het nieuwe seizoen. De…

9 uur geleden

‘Dat we in kabinet gaan zitten met deze vrouw raakt de ondergrens van mijn liberale waarde’

Het blijvende voornemen van de aanstaande regeringspartijen om PVV-Kamerlid Marjolein Faber aan te stellen als…

10 uur geleden