UMCG-arts één van de initiatiefnemers van PrullenbakVaccin.nl

nieuws
Foto: U.S. Secretary of Defense via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Universitair hoofddocent Marco Blanker van het UMCG is één van de initiatiefnemers van de website PrullenbakVaccin.nl. De website ging maandag online.

Op de website kunnen mensen een afspraak maken om zich in te laten enten tegen het coronavirus met een vaccin dat anders verloren gaat. Met de site willen de initiatiefnemers verspilling van de vaccins tegengaan. Het initiatief ontstond in de Zwolse praktijk van Blanker die in de Hanzestad huisarts is. Door een samenloop van omstandigheden moest hij vorige maand 58 vaccins weggooien. Er waren veel te weinig mensen op komen dagen om gevaccineerd te worden terwijl de vaccins al wel opgetrokken waren. Een foto van de vaccins in de prullenbak werd op Twitter massaal gedeeld.

Blanker zette de website op samen met twee andere medische professionals en een softwareontwikkelaar. Huisartsen kunnen zich op de website registreren. Als ze denken dat ze aan het einde van de dag vaccins over hebben, dan kunnen ze dit doorgeven. Mensen die een vaccin willen kunnen dan naar de praktijk komen. Inmiddels hebben zich zo’n vijftig huisartsenpraktijken aangemeld. Het ministerie heeft laten weten niet blij te zijn met het initiatief.