De Jonge wil advies over vaccinatievoorrang zwangere vrouwen

nieuws
Foto: jess lis from FreeImages

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid wil weten of er aanleiding is om zwangere vrouwen met voorrang te vaccineren.

De minister heeft aan het het RIVM gevraagd onderzoek te doen of zwangere vrouwen meer risico lopen op een ernstig ziektebeloop bij een coronabesmetting. Afgelopen dagen meldden meerdere media dat vrouwen die zwanger zijn relatief meer risico lopen om op een Intensive Care terecht te komen dan niet-zwangere leeftijdsgenoten. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, het NVOG, laat weten dat zwangere vrouwen een groter risico lopen op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Uit cijfers blijkt dat tot nu toe 417 zwangere vrouwen met corona in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Van hen kwamen er 36 op de IC terecht.

Op dit moment krijgen vrouwen die zwanger zijn op basis van hun leeftijd een vaccinatie-uitnodiging. Het RIVM meldde eind april dat zij ingeënt kunnen worden met een mRNA-vaccin als Pfizer en Moderna. Voor die tijd was het advies om te wachten met vaccineren tot na de geboorte van hun kind.