Categorieën: Nieuws

Crowdfundingsactie om Boris (3) te kunnen opereren in Amerika

Een bedrag van 60.000 euro. Dat geldbedrag wil men ophalen met een crowdfundingsactie om de driejarige Boris uit Haren een medische behandeling te kunnen geven in Amerika.

“De actie is een aantal dagen geleden online gezet”, vertelt Mark van Dijken, die goed bevriend is met de ouders van Boris. “Ze zijn overweldigd door alle reacties. De eerste dagen liep het storm. Inmiddels hebben ze al ruim 40.000 euro opgehaald. Om ook het resterende bedrag bij elkaar te halen hebben is de media benaderd. Het houden van bijvoorbeeld een sponsorloop in deze coronaperiode is lastig, dus daarom wordt er geprobeerd om de actie op een andere manier onder de aandacht te brengen.”

“Het liefst is hij de hele dag in zijn rolstoel aan het crossen”
De crowdfundingsactie is opgezet voor Boris uit Haren. Tijdens de zwangerschap heeft Boris zuurstoftekort gehad waardoor hij hersenschade heeft opgelopen. De officiële diagnose heet Cerebrale Parese. Het gevolg is dat Boris ernstig motorisch beperkt is en volledig afhankelijk is van anderen. Hij is spastisch in beide benen en armen en heeft daarom weinig controle over zijn bewegingen. Zonder de geplande operatie zal Boris in de toekomst dan ook meerdere spierverlengende operaties en heupoperaties te wachten staan. Zijn beperkingen zijn voornamelijk op het motorische vlak. “Iedereen die Boris kent zal beamen dat hij een extreem sociaal, muzikaal, vrolijk en grappig ventje is, die het liefst de hele dag in zijn elektrische rolstoel aan het crossen is”, schrijven zijn vader en moeder op de crowdfundingspagina.

Zenuwen doorsnijden
Om de spasticiteit te verminderen bestaat er een medische ingreep. Deze operatie heet Selectieve Dorsale Rhizotomie, SDR. Bij deze operatie worden er selectief bepaalde zenuwen in de onderrug doorgesneden die teveel signalen doorsturen naar de spieren. De operatie kan in Nederland worden uitgevoerd, maar Boris komt hier niet voor in aanmerking. In Nederland is het een vereiste dat het kind zelfstandig kan zitten en kruipen, en dat is bij Boris niet het geval. In Amerika zijn de richtlijnen anders. Na een intensieve screening is er groen licht gegeven om Boris in de aanstaande herfst te opereren. De operatie zal uitgevoerd worden in een ziekenhuis in Saint Louis.

De familie zal een maand lang in Amerika verblijven. Na de operatie volgen er drie weken waarbij de jongen elke dag intensieve fysiotherapie zal krijgen. “Het wordt een intense reis, maar wij zijn er 100% zeker van dat we deze ‘life changing operatie’ Boris niet willen en mogen onthouden.”

Meer informatie over de crowdfundingsactie vind je op deze pagina.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

8 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

8 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

10 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

10 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

11 uur geleden