Raadsfracties zetten positie van inwoners zonder nationaliteit opnieuw op de kaart

nieuws
Foto: BBC World Service via Flickr (CC BY-NC 2.0)

De raadsfracties van de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de SP, D66, het CDA en de Partij van de Arbeid willen van het college van B&W weten of de positie van inwoners van de gemeente zonder nationaliteit in de afgelopen anderhalf jaar is verbeterd.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 31 oktober 2019 nam de gemeenteraad de motie ‘Nationaliteit Onbekend’ aan, die ervoor moest zorgen dat Groningen zich aan zou sluiten bij een landelijke expertgroep. Deze groep moet, samen met andere gemeenten, naar het gemeentelijke beleid rondom deze problematiek kijken.

De fracties vinden dat de landelijke politiek onvoldoende voortgang boekten bij de bestrijding van problemen die mensen zonder nationaliteit ondervinden. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat zo veel mensen wel dezelfde plichten maar niet dezelfde rechten krijgen als andere inwoners,” vertelt CU-raadslid Gerben Brandsema. “We willen graag weten hoe de gemeente zich de afgelopen tijd heeft ingezet voor de mensen met de status ‘Nationaliteit Onbekend.”