Diefstal uit synagoge Folkingestraat kost veelpleger uit Stad twee jaar cel

nieuws

Een 37-jarige man uit Groningen moet twee jaar worden opgesloten in een instelling voor stelselmatige daders. Die uitspraak deed de rechtbank in Groningen dinsdagmiddag. Twee diefstallen, waaronder één uit de Synagoge aan de Folkingestraat, waren daar de aanleiding voor.

Eind november jongstleden stal de man de jas van een gids uit de Rabiaatkamer van het monumentale gebedshuis. In de jas van de gids zaten onder andere autosleutels en een mobiele telefoon.

Drie dagen eerder sloop de man een woning binnen aan de Akkerstraat. De man roofde een handtas uit de woning en nam vervolgens geld op met een pinpas die in deze tas zat. Van beide incidenten waren camerabeelden voorhanden, waarop de verdachte duidelijk te herkennen was.

Kans op recidive groot door drugsverslaving

Volgens de rechtbank moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte wederom een misdrijf zal begaan. De man kreeg in de voorgaande vijf jaar processen-verbaal tegen zich opgemaakt, voor meer dan tien misdrijven.

Het OM had, naast de ISD-maatregel, ook een voorwaardelijke celstraf met verplichte behandeling geëist tegen de man. De rechtbank vind een ISD-maatregel echter afdoende.