Van wintertijd naar zomertijd: hoe doen ze dat op de treinstations?

nieuws
Foto: dlee from FreeImages

De zomertijd is een feit. Afgelopen nacht is de klok een uur vooruit gegaan. Maar hoe doen ze dat op de treinstations?

Jij hebt misschien inmiddels in je huis de wijzers van de koekoeksklok een uur vooruit geschoven en de tijd van je horloge handmatig aangepast. Maar zou er ook een mannetje langs alle klokken op de perrons moeten? “Nee”, laat het bedrijf Conclusion ForeyeT weten die in opdracht van spoorbeheerder ProRail de reisinformatieschermen en klokken op de stations beheren. “Het merendeel van de klokken wordt aangestuurd door een centrale pulsgever. Hier zit de zomertijd en ook de wintertijd eigenlijk tot het einde der tijden al ingebouwd. Afgelopen nacht om 02.00 uur hebben alle klokken een signaal gekregen dat ze een uur vooruit moesten draaien.”

Bij de wintertijd is het iets ingewikkelder. “Een klok kan nooit achteruit draaien. Dus als je bij het ingaan van de wintertijd om 03.00 uur ’s nachts op het station staat dan zie je de klok 23 uur vooruit draaien.”