Studenten gaan opnieuw actie voeren: “Op fietsen door Stad trekken”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Studenten gaan op zaterdag 3 april opnieuw actie voeren vanwege de uitzichtloze situatie waarin zij verkeren. Volgens Casper Farret Jentink zal de actie een andere vorm hebben dan die van twee weken geleden op de Vismarkt.

Hoi Casper! Wat gaat er gebeuren?
“Het gaat om een nieuwe activiteit. Met een paar honderd studenten willen we op bakfietsen en stadsfietsen een rondje maken door de stad om aandacht te vragen voor onze situatie. Studenten hebben het nog altijd zwaar doordat zij door de coronamaatregelen geen fysiek onderwijs kunnen genieten en ook hebben ze weinig sociale contacten. Twee weken geleden hebben we hiervoor aandacht gevraagd op de Vismarkt, nu zijn we dus bezig met een vervolg.”

Hoe moet ik de actie precies voor me zien?
“We zijn benaderd door ‘Fiets voor je Leven’. Zij hebben eerder al een actie gehouden in Amsterdam. Ze vroegen aan ons of wij ook geïnteresseerd waren, en zo is het balletje gaan rollen. De bedoeling is om er een soort ‘fietsrave’ van te maken. Op één van de bakfietsen komt een dj te zitten zodat met muziek de actie ook op zal vallen. We hebben inmiddels contact gezocht met de gemeente en de politie. We kunnen deze actie volgens de geldende coronamaatregelen organiseren omdat iedereen op minimaal anderhalve meter van elkaar blijft.”

Hoe belangrijk is het dat dit gaat gebeuren?
“Ik denk dat het goed is dat de verhalen die onder jongeren spelen de media blijven halen. Maar ook voor de jongeren zelf is het goed. Velen zitten nu hoofdzakelijk op zolderkamertjes om daar online colleges te volgen. Door zo’n actie kom je buiten en is er sociale interactie. Daarnaast proberen we bij deze actie ook de evenementensector te betrekken. De eerste contacten hiervoor zijn inmiddels gelegd.”

Morgenavond vindt er weer een persconferentie plaats van het kabinet. De verwachting is dat er geen versoepelingen worden doorgevoerd. Wat vind je daar van?
“Hoe moet ik het zeggen. Ik denk dat het vrij teleurstellend is, hoewel ik het ook wel had zien aankomen. Je ziet de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames al een aantal weken stijgen. Wat ik wel heel jammer vind is dat het kabinet ons twee weken geleden wel lekker heeft gemaakt, dat er wellicht vanaf eind-maart weer iets mogelijk zou kunnen zijn. In combinatie met de verkiezingen vind ik het behoorlijk schandelijk dat deze belofte ingezet is als politiek middel, terwijl men toen al donders goed wist dat het de verkeerde kant op ging.”

Het laatste nieuws is dat de avondklok waarschijnlijk verlaat gaat worden van 21.00 naar 22.00 uur. Is dat positief?
“Ik denk dat de situatie onhoudbaar is. Door de zomertijd die komend weekend ingevoerd wordt, wordt het in de avond langer licht. Dat de avondklok verschuift van 21.00 naar 22.00 uur, dat is iets waar ik persoonlijk wel blij mee ben. Maar ik vraag me wel af waar de prioriteiten liggen. Een avondklok later laten starten terwijl je ook had kunnen zeggen dat je de prioriteit bij het ho en het wo had gelegd. In dat opzicht vind ik het jammer.”