Rijk gaat geen vakantievluchten naar Eelde sturen; GAE moet zelf zorgen voor bestaansrecht

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

De Rijksoverheid gaat geen vluchten vanaf het drukke Schiphol doorverwijzen naar Groningen Airport Eelde. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen maandagmiddag in een antwoord op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. De regio en de aandeelhouders moeten zelf zorgen voor ‘duurzame exploitatie’, aldus de minister.

De verkeersverdeling die de Nederlandse overheid kan sturen over de luchthavens, kan alleen gebeuren tussen Schiphol en Lelystad.

Kleinere luchthavens als Groningen Airport Eelde moeten de regionale economie versterken en ruimte bieden voor experimenten (drones, hinderbeperking, duurzaamheid). Maar de aandeelhouders en de regio moeten zelf zorgen voor levensvatbaarheid voor deze kleinere luchthavens. Specialisatie en overleg met andere kleine luchthavens zijn daarbij de codewoorden, zo stelt de minister.

De minister wil daar best bij helpen, maar dan moeten de luchthavens zelf komen met goede plannen. “Vervolgens kan worden bezien of en zo ja in hoeverre het Rijk de gewenste ontwikkelrichting kan faciliteren en ondersteunen”, aldus Van Nieuwenhuizen.

 

Deel dit artikel: