Onderzoek UMCG, RUG en RIVM naar overdracht van corona binnen huishoudens

nieuws
foto: Bob de Vries

Het RIVM, het UMCG en de Rijksuniversiteit gaan onderzoeken hoe de overdracht van corona binnen gezinnen plaatsvindt. Ze doen dat met gegevens uit het Lifelines Corona-onderzoek.

Het draait om de vraag het het kan dat bij iemand die corona heeft, zijn of haar gezinsleden niet besmet raken. Voor het onderzoek wordt bij 500 gezinnen in Noord-Nederland gekeken naar antilichamen in het bloed.

Via onderzoek wordt vervolgens bepaald of andere gezinsleden corona-antilichamen hebben. Als dat zo is betekent dit dat zij, mogelijk ongemerkt, corona hebben gehad. Hiermee kunnen belangrijke vragen worden beantwoord. Zo kan worden nagegaan hoe goed deze mensen beschermd zijn om opnieuw corona te krijgen en of zij anders reageren op vaccinatie. Ook wordt onderzocht in hoeverre ouderen jongere huisgenoten besmetten en omgekeerd.

Naast het onderzoek moetgen deelnemers ook vragenlijsten invullen met onder meer de vraag of men klachten heeft gehad die zouden kunnen passen bij een corona-infectie. Die informatie geeft samen met de data uit het onderzoek nieuwe inzichten in de besmettingen in huishoudelijke kring. “Misschien zijn er wel plekken in het DNA te vinden die ervoor zorgen dat mensen beschermd zijn tegen het krijgen van corona of symptomen,” aldus hoogleraar genetica Lude Franke.

Deel dit artikel: