Meerderheid Groningers voelt zich onbegrepen door Den Haag

nieuws

Achtenvijftig procent van de Groningers vindt dat Den Haag niet begrijpt wat er buiten de Randstad speelt. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van ambtenarenvakblad Binnenlands Bestuur.

Ook in Twente voelt een groot deel van de inwoners zich onbegrepen door de nationale overheid. In Twente en Groningen geeft 6 op de tien mensen aan dat de landelijke politiek niet begrijpt wat er buiten de Randstad speelt.

Volgens de onderzoekers vormt de mate van stedelijkheid en de bevolkingsdichtheid de grootste scheidslijn tussen begrip en onbegrip. Volgens de Groningse bestuurskundige Caspar van den Berg zijn daarnaast de opleiding, leeftijd en inkomen van de inwoners van belang. “Veel nationaal beleid komt voort uit de probleemanalyse zoals die geldt in de grootstedelijke gebieden, terwijl de uitdagingen in de landelijke gebieden om een andere aanpak vragen. Dat geeft mensen het gevoel dat ze niet of op de verkeerde manier op de radar staan”, zo laat Van Den Berg optekenen in Binnenlands Bestuur.

Deel dit artikel: