Categorieën: Nieuws

ChristenUnie presenteert plan voor het Noorden

Er moet meer aandacht komen voor de drie noordelijke provincies. Dat vindt de fractie van de ChristenUnie. Om die reden heeft Kamerlid Stieneke van der Graaf zaterdag een plan voor het Noorden gepresenteerd.

“De ChristenUnie gelooft in de kracht van de regio”, zegt Van der Graaf. “In de afgelopen jaren heb ik mij vanuit de Kamer ingezet voor een sterke regio. En dat is nodig, want door krimp, vergrijzing of eenzijdige focus op de Randstad krijgen regio’s niet altijd de aandacht die ze verdienen en nodig hebben. Soms gaat het echt mis, in Groningen zie ik de scheuren in het vertrouwen tussen overheid en mensen als gevolg van de gaswinning en het uitblijven van herstel, door schadeafhandeling en versterking.” De partij wil dat Groningen koploper wordt in de overgang naar een schone energie en werken aan toekomstperspectief. Ook wil de partij 100 miljoen euro investeren in een fonds voor de samenleving. Dit fonds kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld lokale burgerinitiatieven en ontmoetingsplekken.

Onlangs liet het Sociaal Cultureel Planbureau, het SCP, weten dat het toekomstperspectief voor de grensstreken en de noordelijke provincies in het geding is. Jongeren trekken weg en de bedrijvigheid verdwijnt. Van der Graaf noemt dit een zorgelijke ontwikkeling. “Een sterke en veerkrachtige samenleving begint in de regio. Daarom presenteert de ChristenUnie dit plan met gerichte investeringen en maatregelen. Zodat het wonen, werken en opgroeien ook voor volgende generaties goed is.” In het plan staat dat er één overheidsloket voor kwetsbare burgers moet komen en goede verbindingen en kortere reistijden tussen het Noorden en de Randstad gerealiseerd moeten worden. Gemeenten moeten extra geld krijgen op het gebied van zorg en voor gerichte investeringen. En er moet een fonds komen om de lokale en regionale journalistiek te versterken.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nat begin en eind van de week van de week, temperatuur blijft hangen onder de 23 graden

Een opvallend verschijnsel deze week: vijf dagen zal het maximaal 22 graden worden. Alleen woensdag…

2 uur geleden

Bouw van Dierenbeschermingscentrum Noord Nederland in Groningen in volle gang

Groningen krijgt eind dit jaar een nieuw Dierenbeschermingscentrum aan de Aalborgweg. Na het ontginnen van…

2 uur geleden

Politie zoekt getuigen van insluipingen in Stad

De politie ziet een toename van insluipingen in woningen in Groningen, voornamelijk in de wijk…

3 uur geleden

UMCG ontvangt bijna 1,5 miljoen euro van KWF voor onderzoek

Twee onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Het gaat om…

5 uur geleden

Politie zoekt overlastgevende bestuurders van crossmotoren

De politie heeft beelden vrijgegeven van vijf bestuurders van crossmotoren die al enige tijd voor…

7 uur geleden

Coureur uit Hoogkerk crasht tijdens Speedweekend op Texel

De zondagmiddag van Bert Smit verliep afgelopen weekend iets anders dan hij gehoopt had. De…

8 uur geleden