Categorieën: Nieuws

“Oproep om op de foto te gaan met een bordje met daarop 159”

Op het Broerplein in Groningen wordt woensdagmiddag een manifestatie gehouden in solidariteit met de studenten en docenten van de Boğaziçi Universiteit in Istanbul.

“De directe aanleiding voor het organiseren van de manifestatie is de arrestatie van 159 studenten van de Turkse universiteit die maandag aan het demonstreren waren”, vertelt Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond. “Zij protesteren al een maand nadat Erdoğan (president van de republiek Turkije, red.) in januari de nieuwe rector van de universiteit ondemocratisch geïnstalleerd heeft.” Bij de demonstraties, en daaropvolgende rellen, zette de politie traangas en rubberen kogels in. Diverse studenten zijn gearresteerd.

Solidariteit
“Wat we met onze actie willen is dat we solidariteit laten zien. Maar ook willen we de Nederlandse universiteiten oproepen om zich tegen deze actie van Erdoğan uit te spreken. Tot nu toe blijft het namelijk ontzettend stil, terwijl Turkije wel naast Europa ligt en er ook met het land wordt samengewerkt op academisch gebied.”

Online actie
De actie woensdagmiddag op het Broerplein is kleinschalig. “Deze is coronaproof. We zullen met een klein groepje samen komen, zo’n 30 tot 40 man, waarmee we de solidariteit willen uiten. Zo zullen we twee minuten stilte in acht nemen en zijn er toespraken. Belangrijker is de online actie die tegelijkertijd plaatsvindt. We roepen iedereen op om een foto van jezelf te maken met daarbij een bordje waar het getal 159 op staat. De bedoeling is dat je deze foto op social media plaats. Het getal 159 verwijst naar het aantal gearresteerde studenten. We hopen dat hier massaal gehoord aan wordt gegeven.”

Volgens Jongman is er contact gelegd met diverse andere organisaties in het land. “De online actie wordt in ieder geval ook gedeeld in Amsterdam, Nijmegen en Delft. Hopelijk volgen nog meer steden.” De manifestatie in Groningen is opgezet door de Groninger Studentenbond, ROOD, Lijst Calimero en Ganymedes.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Oproep om groen hokje bij Euroborgstadion niet zomaar te verwijderen: “We hebben te weinig oog voor historie”

Het groene hokje dat al sinds jaar en dag bij het uitvak van de Euroborg…

5 minuten geleden

Agenten nemen auto in beslag vanwege rijden met ingevorderd rijbewijs

Agenten hebben dinsdagavond een auto in beslaggenomen nadat zij er een persoon in hadden zien…

2 uur geleden

Opnieuw storing aan Zaanbrug, bussen rijden om (opgelost)

Er zijn woensdagmiddag opnieuw problemen geweest met de Zaanbrug bij het Hoofdstation. Bussen moesten een…

2 uur geleden

Donar trekt Keevan Veinot aan

Donar heeft de Canadese basketballer Keevan Veinot aangetrokken. De 25-jarige aanwinst is een veelzijdige speler…

3 uur geleden

Vijf hybride auto’s voor Handhaving Groningen

De handhavers van de gemeente Groningen kregen woensdag de sleutels van vijf hybride auto’s. De…

3 uur geleden

Tegenstanders Donar voor ENBL vooral uit Oost-Europa

Donar speelt in Europees verband vooral tegen Oost-Europese clubs. Dat blijkt uit de groepsindeling die…

5 uur geleden