Categorieën: Nieuws

Minder ‘routinematig vinken’ levert 24 minuten op voor patiënten

Een proef waarbij werknemers van het UMCG minder verplichte kwaliteitsregistraties hoefden door te voeren, heeft 24 minuten per dag aan extra tijd voor patiënten opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van een tweejarig experiment.

Medewerkers van het UMCG, Rijnstate en het Radboud UMC hielden zich tijdens de proef aan een ‘kernset van zinvolle kwaliteitsindicatore’ die van toegevoegde waarde zijn voor patiënten en daadwerkelijk gebruikt worden voor kwaliteitsverbeteringen. Overige registraties, bijvoorbeeld het registreren van pijnscores terwijl er geen sprake is van pijn, of het opnemen van doorligwonden bij iemand die voor een dagbehandeling komt, werden losgelaten.

De afdeling Hematologie van het UMCG deed mee aan het experiment.  Medewerkers hebben door het terugbrengen van het ‘routinematig vinken meer tijd voor het verbeteren van de zorg en klinisch redeneren. Ook is de patiënt meer betrokken bij de zorg, onder meer door gebruik van patiënt-gerapporteerde uitkomsten bij samen beslissen. Gedurende het experiment is de kwaliteit van zorg gelijk gebleven of op sommige gebieden zelfs verbeterd, zo stellen de onderzoekers.

De afdeling Hematologie van het UMCG continueert daarom de ingeslagen weg. Het experiment krijgt in 2021 een vervolg door uitbreiding naar de IC’s van acht ziekenhuizen in Oost-Nederland.

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

14 uur geleden