Categorieën: Nieuws

IJsbanen in Groningen staan te trappelen om open te gaan, maar vrezen sneeuw

Nu Koning Winter zijn gezicht vanaf aanstaand weekend gaat laten zien, staan de ijsverenigingen in Groningen te trappelen om de banen open te doen. De verenigingen vrezen echter dat de aangekondigde sneeuw roet in het eten kan gaan gooien.

Vrijwel alle banen staan klaar om schaatsers vanaf maandag te verwelkomen. Maar als het eerst gaat vriezen en dan hard gaat sneeuwen, zullen de ijsbanen moeilijk klaar te stomen zijn voor schaatsers. En de meeste ijsverenigingen stellen dat daar nog weinig over te zeggen is: “Er wordt een grote hoeveelheid sneeuw voorspeld. Als het ijs onder de sneeuw dik genoeg is, dan zou de baan maandag open kunnen. Maar met de hoeveelheid sneeuw die voorspeld wordt, dan is Ten Boer eerder aan de beurt”, vertelt Lammert Bolhuis, voorzitter van IJsvereniging Ten Post.

In Ten Boer is inderdaad meer vertrouwen in de opening van de baan. “We gaan vrijdagmiddag beslissen of de baan open gaat, maar het is voor 99 procent zeker dat de baan open kan gaan.”, aldus Sipke Baas, van de ijsvereniging in Ten Boer.

In Glimmen staat er nog geen water op de ijsbaan. “Zodra het echt begint te vriezen, pompen we de baan onder water en dan verwachten we de baan vol te hebben tegen de tijd dat het op houdt met sneeuwen”, zo stelt de ijsvereniging. “Maakt u zich dus niet ongerust, we doen er alles aan om over een paar dagen een mooie ijsbaan in ons dorp te hebben.”

Sneeuw is misschien wel goed voor baan in Engelbert

In Engelbert vindt zaterdag een overleg plaats binnen de ijsvereniging over de omstandigheden waarin de ijsbaan open kan. “Wij hebben een kunststof baan van 400 meter, waar nu een weiland overheen ligt. Hier ligt water op. Voor ons is het daarom misschien wel goed als het eerst even gaat sneeuwen. Als het daarna gaat vriezen, dan is onze baan juist goed”, vertelt René Schripsema van IJsvereniging Eensgezindheid Engelbert.

Noordlaren, Hoogkerk en Garmerwolde alleen open voor leden

Ook in Noordlaren, waar in voorgaande jaren een aantal keren de eerste natuurijs-marathons werden verreden, is de ijssvereniging voornemens om de baan te openen, maar wel alleen voor leden van de ijsvereniging. Dat doet het bestuur om grote drukte rond de ijsbaan te voorkomen. Volgens voorzitter Jan Geert Veldman heeft de vereniging een draaiboek gemaakt met maatregelen, die ervoor moeten zorgen dat de drukte op de baan wordt gespreid. Een marathon organiseren, zoals dat in voorgaande jaren gebeurde, zit er volgens Veldman niet in. “Dat kan alleen op een plek als het Zuidlaardermeer, maar de kans dat er genoeg sneeuwloze vorst zal zijn voor zo’n wedstrijd is heel klein.”

Ook in Hoogkerk gaat de ijsbaan alleen voor leden open. Maar volgens Tjeerd Annema, penningmeester van de IJsvereniging Hoogkerk, is er wel één probleem bij de ijsbaan in het dorp: “We moeten volgens de coronaregels een tweede toegang maken tot de ijsbaan. Maar daar gaan we mee aan de slag en we hopen dit voor maandag op te kunnen lossen.”

In Garmerwolde wordt er alles aan gedaan om de baan in gereedheid te brengen. Secretaris Pia Pops van IJsvereniging Preso verwacht dat er in Garmerwolde vanaf dinsdag geschaatst kan worden. Ook hier worden alleen leden van de ijsvereniging toegelaten op de baan, met een maximum van dertig personen.

Geen verkoop warme drank en eten aan de baan

Koek-en-zopie langs de ijsbaan zit er dit jaar echter niet in. De Veiligheidsregio heeft besloten om de verkoop van drank en etenswaren bij de ijsbanen niet toe te staan. Dit omdat mensen dan mogelijk toch gaan samenscholen bij de baan om waar te nuttigen.

Tom Veenstra

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

5 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

5 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

6 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

7 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

7 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

8 uur geleden