Commercieel coronatestbedrijf in Stad mag eigen materiaal niet meer zelf analyseren

nieuws
Foto: Jan Friml from FreeImages

Het commerciële coronatestbedrijf PCR Test Nederland, dat een teststraat in Groningen heeft, mag de eigen testen niet meer zelf analyseren. Dat laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weten.

Vanaf heden worden de testen geanalyseerd door een geaccrediteerd laboratorium. Afgelopen dinsdag besloot de IGJ dat het laboratorium van PCR Test Nederland gesloten moest worden vanwege ‘acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen’. Op 1 februari was de Inspectie op bezoek gegaan bij het laboratorium, naar aanleiding van een melding. De inspecteurs zagen dat de bestuurders van het laboratorium niet konden aantonen dat de tests voldeden aan de geldende kwaliteitseisen. Ook was de inrichting niet geschikt voor het uitvoeren van PCR-testen. De resultaten van de testen waren daarom niet betrouwbaar.

Het bedrijf werkt met verschillende teststraten. Behalve in Groningen zijn deze ook te vinden in Amsterdam, Breda, Den Haag, Eindhoven, Lelystad en Maastricht. Deze teststraten mogen gewoon open blijven.