Onderzoek: ‘Na maanden op studentenkamer is de rek eruit’

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Eén op de drie studenten beoordeelt zijn leven op dit moment met een zware onvoldoende. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Lieve Mark’ onder 7.500 studenten in Nederland.

“Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis”, vertelt Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek Lieve Mark. “We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing.’’

Moeite met thuisonderwijs

Zo’n 51 procent van de ondervraagde studenten heeft moeite met het volgen van onderwijs vanuit huis, met name door gebrek aan een rustige studieplek. “Als je met dertien anderen woont, is het niet altijd makkelijk om je te concentreren”, aldus Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg. “Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten, ze staan te
trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen.”

Bereidheid om regels te volgen groot

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bereidheid om de coronaregels te volgen groot is, want 99 procent van de ondervraagde studenten ging na een positieve testuitslag in quarantaine, waar het landelijk gemiddelde op 72 procent ligt. De bereidheid om de regels te volgen neemt niet weg dat studenten grote moeite hebben met de vertaling van de maatregelen naar hun eigen situatie.

Deel dit artikel: