Categorieën: Nieuws

GSb meldt ‘grootschalige privacyschending’ Hanze bij Autoriteit Persoonsgegevens

De Groninger Studentenbond doet ‘aangifte’ tegen de Hanzehogeschool bij de Autoriteit Persoonsgegevens voor ‘grootschalige privacyschending’.

Voor de herfstvakantie konden tentamens op de Hanzehogeschool nog doorgaan als openboek-tentamens of op andere manieren. De Hanzehogeschool begon na herfstvakantie met surveilleren via Blackboard Collaborate. De Tweede Kamer nam eind november een motie aan die stelt dat dit surveilleren alleen mag als laatste redmiddel en dat tentamens anders uitgesteld moeten worden. Dat bekrachtigde de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens de Hanzehogeschool sluit dit aan bij de manier waarop de tentamens nu worden afgenomen. “Er zijn inderdaad toetsen die zonder surveillance doorgaan of in aangepaste vorm”, zo schrijft de onderwijsinstelling in een reactie. “Die overweging maken opleidingen per toets in overleg met de examencommissie van die opleiding. De Hanzehogeschool hecht daarin veel waarde aan de studievoortgang van studenten.”

Alleen surveilleren als het echt niet anders kan

Maar de regels om alleen te surveilleren als laatste redmiddel, zou de Hanzehogeschool nu overtreden hebben, zo stelt de GSb, omdat tentamens toch doorgaan. “Surveillance mag alleen gebruikt worden als het écht niet kan doorgaan zonder studenten te bekijken”, zegt Marinus Jongman, voorzitter van de GSb. “Nu toont de Hanze aan dat het wél anders kan. Daarmee bewijzen ze zelf dat ze de privacywet overtreden. Dit had allemaal niet gehoeven. Dit werkt niet en dit mag niet. De Hanzehogeschool moet zo snel mogelijk stoppen met het onnodig begluren van studenten.”

De Hanzehogeschool weerspreekt dat er privacyregels zijn overtreden, zo stelt het in een reactie: “Bij de Hanzehogeschool vindt online surveillance plaats in het belang van haar publieke taak, het geven van onderwijs, en alleen via streaming. Er worden geen beelden van studenten vastgelegd.”

Datalek

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er een groot datalek zat in Blackboard Collaborate, de software die voor surveilleren wordt gebruikt, waarbij onbevoegde mensen konden meekijken met de tentamens van studenten.

Tom Veenstra

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

10 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

11 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

15 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

16 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

17 uur geleden