GGD Groningen: “Situatie in provincie blijft zeer ernstig”

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

De situatie rond het coronavirus in de provincie Groningen blijft zeer ernstig. Dat meldt de GGD Groningen in haar wekelijkse update.

Sinds vorige week woensdag zijn er 1.627 nieuwe besmettingen in de provincie bijgekomen. Het aantal nieuwe besmettingen is daarmee net als in de week daarvoor, toen het om 1.750 nieuwe gevallen ging, hoog. “Het algehele beeld van de afgelopen week voor onze regio, met een besmettingsgraad van circa 263 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis, blijft daarmee zeer ernstig”, schrijft de GGD.

Tekst gaat verder onder de infographic

Besmettingen onder jongeren neemt af
In totaal zijn er sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland nu 16.264 personen in Groningen positief getest. In de afgelopen week is de leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting gelijk gebleven. Wel wordt geconstateerd dat het aantal besmettingen onder jongeren afneemt. Deze trend wordt in het hele land waargenomen. Van de nieuwe besmettingen werd 3% gevonden in de leeftijdscategorie van 0 tot 15 jaar, 6% in de categorie van 16 tot 19 jaar, 20% in de leeftijd van 20 tot 29 jaar, 50% in de categorie van 30 tot 65 jaar en 21% was ouder dan 65 jaar.

Meeste besmettingen vinden plaats in thuissituaties
Omdat het aantal besmettingen hoog ligt was het voor de GGD afgelopen week niet mogelijk om bij iedere nieuwe besmetting een volledig bron- en contactonderzoek uit te voeren. In 64 procent van de gevallen lukte dit wel. Daaruit blijkt dat 45% besmet werd in de thuissituatie, 13% in de werksituatie, 34% tijdens vrijetijdsbesteding, 14% in een zorginstelling en 0% op school of kinderopvang. “Per nieuwe besmetting kan meer dan één vermoedelijke bron worden aangewezen, de genoemde percentages tellen dan ook op tot meer dan 100%.”

Relatief grote toename van overlijdens
Het aantal besmettingen in de provincie blijft hoog. “Dit sluit aan bij de landelijke trend. Voor de provincie als geheel zitten we deze week op circa 263 meldingen per 100.000 inwoners.” De meeste besmettingen werden gevonden in de gemeente Delfzijl met 413. In Oldambt ging het om 372, Westerwolde 323, Veendam 321 en Pekela 312. In de afgelopen week werden er 24 nieuwe overlijdens gemeld. “Dit is een relatief grote toename. Het totale aantal overlijdens sinds het begin van de epidemie komt daarmee op 108 in onze provincie.”

1 op de 10 testen is positief
In de afgelopen week werden er op de verschillende GGD-testlocaties in de provincie in totaal 13.203 mensen getest. Van hen werden 1.312 positief getest. Dit komt neer op 9,9 procent. In week 52 lag het aantal positieve testen nog op 7,9 procent.

Deel dit artikel: