‘Extreme hitte komt door klimaatverandering, extreme neerslag is ‘normaal’

nieuws

Verandering in maandelijkse hitte-extremen wordt voornamelijk veroorzaakt door de gemiddelde opwarming van het klimaat. Neerslag-extremen zijn echter voor een groot deel gerelateerd aan de mate waarin het weer fluctueert. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel en RUG-wetenschapper Richard Bintanja.

Op basis van gesimuleerde klimaatdata zijn het aantal maandelijkse hitte- en neerslag-extremen onderzocht, de extremen van nu en in de toekomst. “Deze data laten zien dat de wereldwijde verandering van hitte-extremen grotendeels verklaard kan worden door de gemiddelde opwarming”, vertelt Karin van der Wiel. “Voor neerslag-extremen geldt dit echter niet, want daar speelt de verandering van de variabiliteit een belangrijke rol.”

Deze nieuwe resultaten lijken op een fundamenteel aspect van klimaatverandering te wijzen, waarbij trends in het gemiddelde klimaat afwijken van trends in de variabel weer. Volgens de onderzoekers helpen deze bij inzichten om veranderingen van weersextremen beter te begrijpen en dragen daarmee bij aan de verbetering van toekomstscenario’s.