Categories: Nieuws

Aardbevingsgedupeerden schilderen fakkel op onveilige huizen

Er moet meer aandacht komen voor gedupeerden van de gaswinning. Daarom voeren mensen in verschillende dorpen in de provincie de komende tijd actie door fakkels op hun huis te verven. 

De actie werd bedacht door Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. “Een van de mooiste protesten waren de fakkeltochten. Nu kan dat niet door corona. Zo kunnen we op een ludieke manier toch weer zeggen: ‘dit is nog niet over’. Ik ben nu bijna vier jaar Kamerlid en ik merk dat Groningen gewoon echt ver weg is voor Den Haag. Er is zo veel onverschilligheid: ze doen veel mooie beloftes, maar vervolgens worden we in de steek gelaten. Het doet gruwelijk veel pijn om te zien dat mensen hier niet in hun eigen huis kunnen wonen.”

Een van de actievoerders is de familie Wieringa uit Woltersum. Zij wachten al meer dan drie jaar op de versterking van hun woning. Daarom wonen ze nu in een tijdelijke unit naast hun huis. “Ik denk dat je het zelf moet ervaren om te weten hoe het voelt. De onzekerheid zorgt voor veel frustratie,” zegt Bianca Wieringa. “We kunnen gewoon niet verder. We moeten wachten tot we weer geholpen worden.”

Zwartboek
Beckerman heeft 200 verhalen verzameld in een zwartboek dat ze volgende week tijdens een Kamerdebat over de versterking presenteert. “Er zijn 10.000 Groningers, misschien wel meer, die gewoon gezondheidsklachten hebben door de manier waarop de overheid met ze omgaat. Ik wil dat laten zien, ook aan de rest van Nederland. Mensen willen geen gouden bergen, mensen willen een normaal, veilig huis.”

Wieringa denkt dat de oplossing is dat mensen zelf de regie krijgen. “Ik denk dat je moet zeggen: er is zo veel geld beschikbaar, dat geld moet bij de mensen terechtkomen. Niet bij alle bedrijven en iedereen die zich ermee bemoeit om het dan weer via via op te lossen, waar overal geld tussenuit wordt getrokken. Ik denk dat je moet zeggen: jouw huis moet versterkt worden, hier heb je geld, regel een aannemer en los het op. Ik denk dat het dan goed komt.”

Danja de Jonckheere

Recent Posts

Politie betrapt verschillende feestgangers op drugsgebruik

De politie van Groningen heeft afgelopen weekend verschillende personen betrapt op het gebruik van verdovende…

27 minuten ago

Bietentrailer in brand op A7 in Hoogkerk

Maandagavond is brand uitgebroken in een trailer vol bieten in Hoogkerk. Dat meldt RTV Noord.…

48 minuten ago

Marloes Oldenburg is Groninger sporter van het Jaar

Roeister Marloes Oldenburg sleepte maandagavond de prijs voor Groninger Sporter van het Jaar in de…

57 minuten ago

Van een natte, waterkoude start van de week tot een zacht weekend

Het wordt een wisselvallige week in de metropool van het Noorden. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis…

1 uur ago

Waterkelder onder verdiepte ligging zuidelijke ringweg in gebruik

Aanpak Ring-Zuid gaat volgende week het pompsysteem van de waterkelder testen die onder de verdiepte…

4 uur ago

Interimbestuurder Ambulancezorg Groningen Jos Stierhout ontslagen na melding seksueel overschrijdend gedrag

De raad van toezicht van Ambulancezorg Groningen heeft interimbestuurder Jos Stierhout (62) per direct ontslagen…

5 uur ago