Defensie gaat vanaf dinsdag instellingen in Groningen beoordelen voor bijstand

nieuws
Foto: Ministerie van Defensie

Defensieteams gaan vanaf dinsdag verzoeken om militaire bijstand van zorginstellingen beoordelen in de regio’s Twente, Groningen en Apeldoorn. Ook stelt de krijgsmacht per direct ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar ter ondersteuning van de coronazorg. Dat meldt minister Bijleveld dinsdagmiddag.

Het ministerie inventariseert de precieze behoefte van het Rode Kruis, Extra Handen voor de Zorg en verzorgingstehuizen en ziekenhuizen in met name de regio’s Apeldoorn, Twente en Groningen. Het beoordelen van de medische behoeftes gebeurt door het ministerie van VWS. Op basis van de VWS-inventarisatie wordt bepaald waar de militairen precies bijspringen.

Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten gaat het bij de hulpvraag van de regio’s niet zo zeer om de aantallen, maar om het effect. Volgens de minister kan dat soms al met 1 of 2 militairen: “Tegelijkertijd moeten we ook realistisch zijn. Defensie kan niet zomaar een complete corona-afdeling uit de grond stampen. Daarvoor hebben we gewoon niet genoeg medisch geschoolde militairen, gespecialiseerd in infectieziekten. Wel springen we bij om het nu al overbelaste zorgpersoneel te helpen. Met ‘handjes’, maar bijvoorbeeld ook logistieke ondersteuning.”

Vorige week schreven de Burgemeesters Koen Schuiling (Groningen) en Onno van Veldhuizen (Enschede) een brandbrief aan de regering, waarin de veiligheidsregio’s Groningen en Twente vragen om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Later vroeg ook de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland om hulp.