Vijf RUG-wetenschappers krijgen elk 800 duizend euro voor onderzoek

nieuws
Foto: StarLight from FreeImages

Vijf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen krijgen dit jaar een zogenoemde VIDI-beurs van NWO. Dat meldt de Universiteitskrant.

De NWO is een organisatie die onderzoeken financiert. De vier wetenschappers krijgen elk 800.000 euro om een eigen, zelfstandige onderzoekslijn op te zetten.

Kerstin Bunte van de Faculty of Science and Engineering wil systemen ontwikkelen die de voorspellende kracht van kunstmatige intelligentie koppelen aan de verklaringen die computermodellen kunnen geven. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot persoonlijk afgestemde medicatie.

Else Starkenburg, van dezelfde faculteit, probeert de oudste sterren uit de Melkweg op te sporen om meer zicht te krijgen op de vroege jaren van ons sterrenstelsel. Haar collega Lingyu Wang gaat de impact van botsingen op de groei van sterrenstelsels en zwarte gaten meten, door middel van kunstmatige intelligentie.

David van der Linden van de letterenfaculteit onderzoekt hoe Frankrijk, na de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, de vrede wist te herstellen, om meer inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van vredesstrategen.

Sebastiaan Mathôt van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen onderzoekt in hoeverre we met onze hersenen onze zintuigen kunnen beïnvloeden.