Statenfractie GroenLinks bezorgd over invoering Omgevingswet

nieuws

De Groningse Statenfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over mogelijke problemen bij de invoering van de Omgevingswet, De wet is al aangenomen, maar gaat pas in 2022 in.

De nieuwe wet beoogt een verregaande vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving. Daarbij worden veertig oudere wetten en honderden regels gebundeld in één nieuwe wet. Het is de bedoeling dat gemeenten, burgers en bedrijven meer invloed op hun leefomgeving. Er komt meer ruimte voor eigen ideeën en initiatieven.

Uit uitgelekte rapporten blijkt dat er nog veel tekortkomingen zijn in het digitale systeem van de wet, en dat bovendien de kosten van de invoering en uitvoering van de wet hoger uitvallen dan verwacht. GroenLinks vreest schadelijke gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving in Groningen en de financiële positie van gemeenten. Daarom stelt de partij schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

De kosten van het invoeren van de wet komen vooral bij de gemeenten te liggen. Samen zouden alle Nederlandse gemeenten tussen de 1,2 en 1,5 miljard euro kwijt zijn. Ook geeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan bang te zijn dat gemeenten nog veel extra kosten zullen hebben van de uitvoering van de wet. Dat zou voor Groninger gemeenten, gezien hun momenteel al slechte financiële situatie, mogelijk desastreuze gevolgen hebben.