OM eist jaren celstraf en tbs tegen ontvoerders 19-jarige Stadjer

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Drie verdachten in de Groene Ster-zaak hoorden vrijdag hoge celstraffen en tbs tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie. Een 33-jarige man uit Stiens moet, volgens het OM, vijf jaar cel krijgen. Een 27-jarige man uit Leeuwarden hoorde vier jaar en TBS tegen zich eisen. Een 20-jarige medeverdachte moet volgens het OM achttien maanden de cel in.

Donderdag eiste het OM lagere celstraffen tegen drie andere verdachten in deze zaak. Twee van hen kwamen er vanaf met hun voorarrest, een andere verdachte werd vrijgesproken.

De hogere celstraffen moeten volgens het OM worden opgelegd, omdat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling. Het OM eiste de straffen onder andere omdat ze het slachtoffer, een 19-man uit Groningen, in een sloot gooiden. Daar had de man kunnen verdrinken.

Tijdens de eerste zittingsdag kwam naar voren dat het zestal de man had aangezien voor een hasjhandelaar, waarmee ze slechte ervaring hadden. Ze wilden hem een lesje leren. Maar door de persoonsverwisseling werd de Stadjer het slachtoffer van de ontvoering en de zware mishandeling die daarop volgde. De Stadjer kreeg tape over zijn ogen en tie-wraps om zijn benen. Vervolgens werd de man zo zwaar geslagen en geschopt dat hij onder de kneuzingen en blauwe plekken zat. Ook braken de voortanden van de man af. Ook goten de mannen terpentine over de man heen.

Het slachtoffer eist daarom, naast de straffen die het OM aan de daders wil opleggen, ook een schadevergoeding van 22.000 euro van de verdachten. De man lijdt aan post-traumatische stress door het incident. Het OM legde deze strafeis op aan de twee mannen waar de hoogste celstraffen tegen worden geëist.

Deel dit artikel: