Enexis: ‘Kap van bomen bij Vierverlaten was al lang bekend bij provincie en gemeente’

nieuws
Foto: Kees de Bock

Netbeheerder Enexis is verbaasd over de ophef die bij omwonenden is ontstaan over de kap van enkele tientallen bomen rond het hoofdspanningsstations bij Vierverlaten. Volgens de netbeheerder was de kap ruim vooraf bekend bij zowel de gemeente Groningen als de provincie Groningen. De laatstgenoemde verstrekte in juli al een vergunning voor de kap.

“We hebben eerst contact gezocht met de gemeente Groningen voor een kapvergunning”, vertelt woordvoerder van Jan Bakker van Enexis. “Zij hebben ons netjes doorverwezen naar de provincie, waar we een kapvergunning hebben aangevraagd en gekregen. Als het goed is heeft de provincie deze ter inzage gelegd voor zes weken, maar wij waren ruim op tijd. We zijn nu pas begonnen met de kap.”

Enexis benadrukt dat alle gekapte bomen zullen worden gecompenseerd. De netbeheerder is bezig met een onderzoek naar het waar en hoe de bomen te vervangen in de omgeving.

De kap van de bomen is nodig, omdat het hoofdspanningssation bij Vierverlaten moet worden uitgebreid, zowel van de kant van Enexis als vanuit Tennet. Het energienet wordt aangepast om te voldoen aan de grotere stroomvraag en het inpassen van extra levering van groene energie, zoals zonne- en windmolenparken.