CDA en CU in Tweede Kamer stellen vragen over Friesenbrücke

nieuws
Foto: Bob de Vries

De fracties van het CDA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer hebben aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur vragen gesteld over de Friesenbrücke. Aanleiding voor de vragen is een reactie van het Groningse provinciebestuur dat de nieuwe brug niet duurder of later klaar is.

Afgelopen week meldde de Duitse omroep NDR dat de nieuwe Friesenbrücke niet in 2024 maar pas in 2030 klaar is. Ook zouden de kosten oplopen van 30 miljoen naar 96 miljoen euro. De NDR baseerde zich op een onderzoek van de Duitse rekenkamer. Het Groningse provinciebestuur liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn van deze ontwikkeling. Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) van Verkeer en Vervoer liet weten na de berichten contact te hebben gezocht met haar collega’s in de deelstaat Niedersachsen als ook met de Deutsche Bahn. Beide partijen lieten weten dat men nog altijd uitgaat van 2024 als einddatum.

Kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) willen van de staatssecretaris weten of zij kennis heeft genomen van het rapport van de Duitse Federale Rekenkamer, of er contact met Duitsland is geweest en hoe alles in een perspectief moet worden geplaatst. Ook wil men van Van Veldhoven weten, zoals zij eerder heeft toegezegd, of er ook een spoortop georganiseerd gaat worden met Duitsland en België om grensoverschrijdende knelpunten aan te kaarten en te bespreken. Voorts ontvangen de Kamerleden graag het rapport van de Duitse rekenkamer.