RUG begint tentoonstelling over gestolen objecten van universiteitsgebouwen

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

In de etalage van het Universiteitsmuseum komt dit najaar een tentoonstelling van objecten die gestolen zijn van universiteitsgebouwen. Dat meldt museumdirecteur Arjen Dijkstra woensdagavond op Radio 1.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het ornament van het Academiegebouw, dat een oud-student deze week na twintig jaar, terugstuurde naar de Rijksuniversiteit Groningen. Dijkstra hoopt dat ook andere oud-studenten nu een ingeving krijgen en bepaalde gestolen ornamenten van het Academiegebouw en andere gebouwen van de RUG terug te brengen.

Zo is de Universiteit nog altijd op zoek naar de passer van het beeld Mathematica, op de uiterste rechtervleugel van het Academiegebouw. Ook de ganzenveer van het beeld van Historia ontbreekt, evenals de speer van Minerva. De bezemsteel die deze speer verving, wordt in ieder geval tentoongesteld.

Uiteraard wordt ook de gietijzeren bloem, die de oud-student na twintig jaar retourneerde, tentoongesteld. Hij stal het ornament toen hij in een beschonken staat achter een vriend aan een steiger tegen het Academiegebouw op klom. De volgende ochtend werd hij wakker met het ornament naast zijn kussen.