Verbod op protestacties met trekkers in provincie

Vanaf maandag 6 juli geldt er een verbod op demonstraties met landbouwvoertuigen in de provincie Groningen. Dat heeft de Veiligheidsregio Groningen maandagmiddag bekendgemaakt.

Sinds afgelopen donderdag hebben boeren tot nu toe iedere dag actie gevoerd vanwege de ‘voermaatregel’ van minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. “De afgelopen dagen hebben demonstraties van groepen boeren met trekkers en andere zware landbouwvoertuigen op verschillende plekken geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties”, aldus de gemeente.

“Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden. Om herhaling te voorkomen geldt vanaf maandag 6 juli tot en met maandag 13 juli 2020 07.00 uur een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen. Dit verbod geldt binnen de grenzen van de Veiligheidsregio Groningen, wat concreet inhoudt alle gemeente binnen de provincie Groningen.”

Het doel van het verbod is volgens de gemeente om de gezondheid te beschermen, de verkeersveiligheid te waarborgen en wanordelijkheden te voorkomen.